Home

Meer dan opvang alleen

01/06/2022
Het observatie- en oriëntatiecentrum in Steenokkerzeel vangt niet-begeleide minderjarigen op. Naast opvang zorgen we ook voor aangepaste en gespecialiseerde begeleiding.

Fedasil en de partners beheren in totaal meer dan 80 opvangcentra, verspreid over het hele land.  Dit zijn veelal collectieve centra waar asielzoekers (gezinnen, alleenstaanden, minderjarigen) verblijven tot hun asielprocedure is afgelopen. Deze reguliere centra bieden opvang en begeleiding, maar volwassen bewoners staan grotendeels zelf in voor hun eigen daginvulling. In een observatie- en oriëntatiecentrum als dat van  Steenokkerzeel – waar niet-begeleide minderjarigen hun eerste weken doorbrengen – ligt dit wat anders. 

Structuur en alfabetisering

Erg belangrijk voor jongeren die bij ons toekomen, is een vaste dagstructuur, met intensieve begeleiding. Na het ontbijt worden ze verwacht in de Nederlandse les. Groep intro is onze partnerorganisatie die zorgt voor de les alfabetisering voor jongeren met een ander alfabet. Pas wanneer jongeren naar hun definitief centrum verhuizen, worden ze ingeschreven op school. Na de lunch organiseren we diverse activiteiten: sport, spel, crea….  Bij goed weer leven onze jongeren zich vaak uit op het Hinckaertplein. Cricket en voetbal zijn veruit de populairste activiteiten.

Ook gaan we regelmatig met een klein groepjes jongeren op verplaatsing: zwemmen in Zaventem, klimmen in Leuven of een voetbaltraining in Brussel. In het houtatelier kunnen jongeren ook terecht. Het centrum werkt samen met verschillende vrijwilligers die les geven of een activiteit organiseren en begeleiden. Het centrum is altijd op zoek naar vrijwilligers die een paar uurtjes tijd hebben. Iets voor jou? Contacteer ons gerust voor meer info.