Home

Medische opvolging in Koksijde

04/06/2020
In de strijd tegen het coronavirus neemt Fedasil maatregelen in de opvangcentra, zo ook in Koksijde. Er is geen Covid-19 uitbraak in het centrum.

Sinds de start van de coronacrisis neemt het opvangcentrum in Koksijde verregaande maatregelen op vlak van preventie en hygiëne om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, net zoals dat trouwens het geval is in de andere 77 opvangcentra in België. Fedasil volgt de regels die werden opgelegd door de gezondheidsautoriteiten en dat op nationaal niveau. En net zoals alle inwoners van België, dienen de 231 asielzoekers van het centrum in Koksijde de algemene maatregelen die gelden in België, na te leven.

Geen Covid-19 uitbraak

De screening van bewoners op symptomen van Covid-19 gebeurt permanent. In het centrum van Koksijde is er een medisch team aanwezig die dit dagelijks opvolgt. Indien men positief test op Covid-19 of er symptomen van vertoont, wordt men ondergebracht in een isolatiekamer waar bedden beschikbaar zijn om in isolatie te verblijven. Daar moet men in afzondering verblijven samen met familie tot men genezen is. Momenteel zijn er geen positieve gevallen in het opvangcentrum, zoals dat bovendien reeds vier weken het geval is. Asielzoekers zijn geen risicogroep voor besmetting met het coronavirus. Uit voorzorg werden in het begin van de coronacrisis kwetsbare personen (oudere personen, mensen met medische problematiek of mensen met een risicovolle zwangerschap) reeds verhuisd naar individuele woningen die beter aangepast zijn voor deze personen.

Terug naar school

De langzame terugkeer naar school geldt ook voor asielzoekers. Jammer genoeg is de situatie in Koksijde gecompliceerder. Kinderen uit het opvangcentrum van Koksijde mogen op bevel van de gemeente namelijk niet naar school zonder test. Fedasil betreurt deze situatie ten zeerste aangezien alle kinderen het recht hebben om naar school te gaan - ook asielzoekers. Een aantal kinderen hebben echter wel onderwijs kunnen hervatten in scholen in buurgemeenten.

Protest van de bewoners

Sinds woensdag ondernemen de bewoners een vreedzame actie binnen in het centrum om te protesteren tegen de aanwezigheid van de politie die de bewoners verhindert het centrum vrij te verlaten en binnen te komen. Deze beslissing werd genomen door de burgemeester van de gemeente. Fedasil herinnert eraan dat het zijn missie om onthaal te voorzien wil kunnen vervullen, en dat in alle sereniteit, zoals op dezelfde manier gebeurt in de andere opvangcentra. Fedasil heeft zijn voogdijminister van de specifieke situatie in Koksijde op de hoogte gebracht.

Onder controle

De grote meerderheid van de asielzoekers begrijpt het belang om de regels te respecteren. En als bewoners de regels rond samenscholing of hygiëne niet respecteren, neemt het centrum de nodige ordemaatregelen. Het belangrijkste blijft om te constateren dat de medische situatie in de 77 opvangcentra onder controle blijft. De medische opvolging en de preventieve maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het aantal besmette personen in de centra maximaal beperkt is gebleven.