Home

Machelen Tuint!

16/12/2022
Het opvangcentrum Machelen startte deze week met een moestuin in samenwerking met Plant-aardig. In een eerste fase bereiden we de grond voor om een heuse permacultuur-tuin aan te leggen in de lente.

Wat is Permacultuur? 

Bij het telen van gewassen volgens de principes van de permacultuur zet je het idee van het ecosysteem centraal. Je probeert gewassen te planten die elkaar versterken en zo je tuin veerkrachtig maken. Bovendien is het weinig intensief en ecologisch verantwoord. 

Hoe verloopt dat proces? 

Deze week startten we met het voorbereidende werk aan onze moestuin in samenwerking met Plant-aardig. Samen met bewoners slaan we de handen in elkaar om een permacultuur-tuin te maken. In een eerste fase dekken we de grond af met karton en stro om alle begroeiing die reeds aanwezig is te doden. Het stro, dode gras en onkruid zal op die manier een vruchtbare bodem vormen voor onze tuin. Aan het begin van de lente beginnen we de tuin klaar te stomen om kort daarna de eerste gewassen te planten. In de zomer zullen we lekkere gerechten van onze oogst maken met de bewoners en wie weet belandden deze gerechten in ons volgende kookboek Comfort Food III. 

Koop nu de tweede editie van ons kookboek 'Comfort Food II' en steun uitwisseling tussen ons opvangcentrum en het buurthuis Mozaïek.

Kan ik meedoen? 

Om onze tuin tot een waar succes te maken zijn we ook op zoek naar enkele vrijwilligers die helemaal warmlopen van moestuinieren om dit project mee te trekken. Aarzel niet om ons te contacteren als je je handen uit de mouwen wil steken!