Home

Koen voor de klas

31/05/2023
Begin februari richtte vrijwilliger Koen een klasje op voor de jongeren die wachten op een plaats in de OKAN-klas (Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers). In de OKAN-klas leren jongeren tussen 12 en 18 jaar Nederlands. Van zodra hun Nederlands goed genoeg is, stromen ze door naar het reguliere onderwijs.

Koen gaf zelf 15 jaar les in het middelbaar. Daarna was hij 18 jaar schooldirecteur. We konden reeds enige tijd rekenen op de hulp van Koen als vrijwillige huiswerkbegeleider voor onze alleenstaande minderjarigen. Na zijn pensioen wilde Koen ook overdag extra tijd vrijmaken voor zijn grote liefde, het lesgeven! Nu geeft hij twee halve dagen per week Nederlandse taalles aan een tiental jongeren. “Iedereen is welkom. De enige voorwaarde is dat ze vrijwillig naar de les komen. Ik ben hier immers ook vrijwillig”, glimlacht Koen. “De jongeren willen écht Nederlands leren om nadien in 
de praktijk of op de werkvloer een technisch vak aan te leren." 
De leerlingen spreken voornamelijk Arabisch en Pashtjoe. "In het begin maken we veel gebruik van Google Translate. De leeftijd van de jongeren varieert van 12 tot 17 jaar. Dat is een groot verschil”, vertelt Koen “Maar de jongsten zijn spontaan en stimuleren de ouderen om oefeningen op te lossen. Deze gedrevenheid is heel leuk om te zien.” 

Appreciatie 
Koen gebruikt Meester Lars Online, een gratis programma waarmee de leerlingen zelf kunnen oefenen. “Dat doen we in het internetcafé van het opvangcentrum. We gaan stap voor stap en iedereen moet mee! We starten met spreken. Daarna schrijven we de woorden op die we dagdagelijks gebruiken. Het is een uitdaging! De meeste jongeren hebben een ander geschrift of zijn zelfs analfabeet. Ik heb echt veel deugd van de appreciatie en dankbaarheid die ik krijg. De enige frustratie is de onzekerheid die de jongeren ervaren omdat ze weinig toekomstperspectief hebben. Ze geraken hun moed wel eens kwijt. Ik probeer dan een luisterend oor te zijn.”

Wil jij ook graag tijd vrijmaken voor vrijwilligerswerk in het opvangcentrum? Stuur dan een berichtje naar info.kapellen@fedasil.be