Home

Kleding met een verhaal

06/03/2019
Begin maart kwam studente textielontwerp Isabeau naar het opvangcentrum voor haar afstudeerproject. Ze maakte samen met enkele bewoners tekeningen die de basis zullen zijn voor een 'storytelling cloth'.

Isabeau Goddé studeert textielontwerp aan de Hogeschool Gent - School of arts te Gent en aan de University for applied sciences and arts Luzern te Luzern in Zwitserland. Momenteel is ze bezig met het opstarten van haar afstudeerproject, genaamd 'Threads of the journey to a better life'. Het project betreft een artistieke samenwerking met migranten die asiel in België aangevraagd hebben/ willen aanvragen. 

Isabeau vertelt: 'Ik vind dat het verhaal van de 'migratiecrisis' te vaak in een negatief daglicht wordt geplaatst. Met mijn project, Threads of the journey to a better life​, wil ik het verhaal van de 'migratiecrisis' vanuit een ander standpunt vertellen, of beter nog, laten vertellen door zij die er deel van uitmaken. 
Het doel van mijn project is om een 'storytelling cloth' te produceren. Een 'storytelling cloth' is een stuk textiel dat een verhaal weergeeft. Met 'Threads of the journey to a better life' wil ik een 'storytelling cloth' maken, dat het verhaal van de reis die migranten moeten doorstaan om tot in België te komen, weergeeft.'

In samenwerking met onze bewoners

Isabeau vindt het ethisch niet verantwoord dat zij dit 'storytelling cloth' alleen zou ontwerpen, aangezien zij van mening is dat ze niet het recht heeft om een verhaal van iemand anders te vertellen. Daarom heeft ze de hulp nodig van vluchtelingen/ migranten/ asielzoekers die hun verhalen willen delen en eventueel zelf ook willen helpen ontwerpen. Ze heeft samen met hen tekeningen gemaakt over hun reis naar België, over hun angsten, over hun 'hopes and dreams' voor de toekomst, over alles.... Deze tekeningen zijn heel vrij en persoonlijk. Alles is goed, juist en mooi!! 

Uit deze tekeningen haalt ze elementen om één groot ontwerp te maken. Welke elementen er uit de tekeningen gehaald worden, bepaalt ze met de makers van de tekeningen. Want het is en blijft hun verhaal! Ze zal het ontwerp van het 'storytelling cloth' vervaardigen in de eeuwenoude Vlaamse tapisserie-techniek. Deze techniek is een weeftechniek voor wandtapijten. Het is één van de belangrijkste textieltechnieken in de Vlaamse (én Belgische) geschiedenis. Vele migranten komen uit landen met een rijke textielgeschiedenis (vooral borduren, weven en tapijtknopen). Isabeau vindt het een mooie metafoor om hun verhaal te representeren op wandtapijt dat vervaardigd is in een textieltechniek die typisch is voor hun nieuwe thuisbasis, België.