Home

Kind zijn in het opvangcentrum

12/12/2023
In het opvangcentrum van Kapellen is één op drie bewoners jonger dan achttien jaar. De meesten zijn hier samen met hun ouders.

Net als alle minderjarigen in België, zijn de kinderen die in een opvangcentrum verblijven, leerplichtig. Zij gaan naar scholen in de buurt. Kinderen in het kleuter- of lager onderwijs krijgen in de klas extra ondersteuning van AN-leerkrachten (leerkrachten voor Anderstalige Nieuwkomers). Jongeren van 12 tot 18 jaar gaan eerst naar de OKAN-klas (Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers), waar zij via verschillende vakken ondergedompeld worden in de Nederlandse taal. Nadien volgen ze samen met de andere kinderen les in het reguliere onderwijs. Het opvangcentrum van Kapellen werkt samen met een tiental scholen uit de buurt.

De taken van de begeleiders

De begeleiders schrijven alle kinderen in, zorgen voor schoolmateriaal en geven de nodige praktische info. Sommige kinderen gaan te voet naar school, anderen met de fiets of met het openbaar vervoer. Na de schooluren kunnen de kinderen terecht bij vrijwilligers die huiswerkbegeleiding geven. De begeleiders geven ook vormingen. Ze leren de kinderen afval sorteren en veilig surfen op het internet. Ze geven info rond gezonde voeding en hoe omgaan met pestgedrag. Ze leren de jongeren fietsen en geven les over veilig fietsen in het verkeer.

Tijd voor vrije tijd

Tijdens de schoolvakanties organiseren de begeleiders uitstappen en knutsel- of sportactiviteiten. Jongeren kunnen ook lid worden van een sportclub of de tekenacademie. Ten slotte kunnen de kinderen deelnemen aan verschillende projecten. Sinds vorig jaar heeft het opvangcentrum het kinderkoor ON-TRACK en recent zijn we gestart met een voorleesproject.