Home

Kawzin Diallo Officiel, een krachtige stem

10/06/2024
In dit interview vertelt Kawzin Diallo over zijn passie, zijn muziek, die er ook toe heeft geleid dat hij asiel heeft aangevraagd in België.

Kun je jezelf in een paar woorden voorstellen?  

Mijn naam is Ousman Diallo en mijn artiestennaam is Ousman Diallo Kawzin. Ik heb de Guinese nationaliteit. Ik ben een artiest-zanger-schrijver-componist.  

 

Hoe ben je in de muziekwereld terechtgekomen?  

Voor mij is muziek een passie. In Afrika zijn er zangersfamilies die bekend staan als Griots. Voor ons is muziek maken erfelijk en er zijn families die helemaal geen muziek maken. Mijn familie is bijvoorbeeld islamitisch, we zijn aanhangers van de Koran. Ik was dus de eerste die mijn familie trotseerde om uit passie muziek te maken, omdat het mijn grote passie is. En dat heeft me veel problemen opgeleverd.  

Was je erg bekend in Guinee?   

Natuurlijk, mijn muziek wordt overal gedraaid op televisie, ik ben te horen in nachtclubs, ik geef concerten. Ik wil niet opscheppen, maar als je het ziet, zul je het begrijpen.   

  

Wat wil je vertellen met je liedjes?   

Ik ben iemand die te veel verliefd is in mijn hoofd, en passie is ook liefde. In mijn muziek zeg ik woorden van liefde, ik probeer die over te brengen, ongelijkheden te negeren. Ik promoot vrouwenrechten, ik klaag vrouwenbesnijdenis aan en de verkrachtingen die maar al te vaak plaatsvinden bij vrouwen in Guinee.  

Ik stel ook de problemen van de regering aan de kaak. Een van de problemen die ik aan de kaak stel, heeft ertoe geleid dat ik hier asiel heb aangevraagd.   

  

Hoe werd je muziek gezien in Guinee? Liep je daardoor gevaar?  

Voorheen maakte ik alleen liefdesmuziek: ik gaf advies aan koppels, ik gaf advies over hoe kinderen op te voeden, hoe een einde te maken aan verkrachting en dat soort dingen.   

Maar de laatste tijd zijn er veel presidenten gekomen en gegaan, illegaal, door een staatsgreep. Dus moest ik me er wel mee bemoeien, want mensen wachten nog steeds tot hun songwriters ingrijpen.  

  

Dus raakte ik betrokken, ik richtte een groep op die de 'Reculpas' heet, Relève de la Culture Pastorale. Het is een zeer jonge vereniging van kunstenaars, zangers, filmmakers, schilders, die ik heb opgericht met jonge kunstenaars. We begonnen het systeem te bekritiseren en het was dit probleem dat me ertoe bracht asiel aan te vragen in België.   

 

Wil je je carrière hier in België verderzetten?    

Ja, vandaag wil ik gewoon verdergaan en waarde geven aan de muziek van mijn gemeenschap. Het is al een muziek die veel plaats inneemt in Afrika, maar hier niet. We moeten proberen het te vermengen, te volgen wat hier wordt gedaan, om het te verkopen. Mijn fans verwachten daar veel van.    

  

Heb je een platform waar we je liedjes kunnen beluisteren?  

Natuurlijk, je kunt me vinden op Facebook @Kawzin Diallo Music, of op Youtube en de platforms: Kawzin Diallo Officiel.   

  

Hartelijk dank!