Home

“Iedereen Wereldburger” viert zijn 10e editie met de vertoning van “The Mind Game”

27/03/2024
“Iedereen Wereldburger” is een project voor de leerlingen van de 3e graad van het secundair onderwijs van de scholen in de gemeente Brasschaat. Opzet is om de leerlingen kennis te laten maken met het Fedasil opvangcentrum Kapellen aan de hand van rondleidingen en zo ruimte te voorzien voor ontmoeting en dialoog. Op langere termijn hopen we dat dit leidt tot een ruimer wereldbeeld.

“Iedereen Wereldburger” is aan zijn 10e editie toe. Om dit te vieren worden de rondleidingen aangevuld met de vertoning van  de documentairefilm “The Mind Game”. Deze film werd grotendeels opgenomen in het opvangcentrum van Kapellen. Ook protagonist/regisseur Sajid Kahn Nasiri en het filmteam uit Nederland worden uitgenodigd om met het publiek in gesprek te gaan. Dit zal beslist een grote indruk nalaten en de impact van dit project vergroten.
Meer dan 1.100 leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar uit verschillende scholen hebben zich ingeschreven om deel te nemen. Naast de bezoeken en vertoningen voor de leerlingen, bieden we “The Mind Game” ook als ontbijtfilm aan voor de ouders van de leerlingen en andere buurtbewoners. Mundio vzw, GROS Brasschaat, Dienst Duurzame Ontwikkeling Brasschaat, Fedasil Opvangcentrum Kapellen, Vlucka vzw en FILMPACT werkten dit project samen uit. Dankzij de steun van CERA wordt ook het filmteam uitgenodigd. 

 

Leerlingen bezoeken Fedasil Opvangcentrum Kapellen

Op dinsdag 20 februari gingen de scholenbezoeken in het opvangcentrum van start. Medewerkers van het opvangcentrum geven rondleidingen doorheen het opvangcentrum zodat de leerlingen een beeld kunnen vormen van het dagelijkse leven in een opvangcentrum. Vrijwilligers vertellen over vrijwilligerswerk vanuit het naaiatelier, de huiswerkbegeleiding of het fietsenatelier. In totaal zijn er 47 rondleidingen voorzien en de schoolbezoeken lopen nog tot en met vrijdag 26 april.

The Mind Game

Op donderdag 25 en vrijdag 26 april vertonen we aan de leerlingen de documentaire “The Mind Game” in zaal LUX Kapellen. De persoonlijke reis van de Afghaanse Sajid Khan Nasiri (kortweg SK) is de basis van deze intieme documentaire over de psychologische druk op jonge vluchtelingen. SK verbleef zelf in het opvangcentrum van Kapellen. Hij is te gast bij de filmvertoningen en zal in dialoog gaan met de leerlingen, zodat ze extra vragen kunnen stellen. Eerdere filmvertoningen voor jongeren in Vlaanderen, gevolgd door een nagesprek met SK, lieten een diepe indruk achter bij het publiek.

Pedagogisch materiaal voor de leerkracht

De leerkrachten kregen lesmateriaal ter beschikking om zowel het bezoek aan het opvangcentrum en de vertoning van “The Mind Game” in de klas voor te bereiden en om een nabespreking  te kunnen voorzien. Alle leerlingen krijgen op school de animatiefilm 'Op de vlucht' te zien als voorbereiding aan het bezoek aan het opvangcentrum. De film, die door Fedasil werd uitgewerkt, geeft de leerlingen meer inzicht in het parcours van een verzoeker om internationale bescherming. Het pakket zit bovendien boordevol ludieke opdrachten en vragen die tot een klasgesprek kunnen leiden. Ook de boeiende lesbrief “The Mind Game” en de Lesson Up met een reeks opdrachten en context zorgen voor een grondige ondersteuning bij de verwerkingsprocessen en persoonlijke uitdagingen van de leerlingen. Leerlingen maken tijdens deze lessen kennis met mensenrechten in de breedste zin van het woord. Ze leren over migratie, de impact van de vluchtreis van SK en hoe hij omgaat met de enorme mentale druk van de asielprocedure, wantrouwende autoriteiten en verontrustende berichten van thuis.

Ontbijtfilm voor het grote publiek

Op zondag 26 mei vertonen we de documentaire voor een ruimer publiek. In zaal Hemelhoeve in Brasschaat organiseren we een ontbijtfilm met gastsprekers SK en documentairemaker Els Van Driel.