Home

'Iedereen op het veld'

20/03/2018
Eind december nam het Klein Kasteeltje deel aan een conferentie over de integratie van asielzoekers via voetbal. Het was een project van de Koninklijke Belgische Voetbalbond en FC Kraainem, ondersteund door Fedasil. Wat hebben we geleerd? Hieronder enkele uitspraken en ‘lessons learned’.

Integratie bereik je niet door als sociaal werker achter een bureau te werken. Je moet de asielzoekers maximaal kansen bieden om aan die integratie te beginnen en drempelverlagende initiatieven ondersteunen’ (Michael Kegels, directie Fedasil).
‘Voetbal is de meest laagdrempelige sport van alle sporten. Iedereen die wil voetballen, moet kunnen en mogen voetballen. Laat geen enkel papier of geen enkele euro beletten dat men kan ‘sjotten’ (Benny Mazur-Voetbal Vlaanderen).
‘Iedereen moet kunnen voetballen bij de lokale club, even de problemen vergeten, plezier beleven, mensen leren kennen. Van samen spelen komt hopelijk ook samen leven’ (Pro League).
‘Ik heb mijn zoon de voornaam Milano AC gegeven’ (Antwerpse coach, voetbalgek!).

Alle asielzoekertjes welkom in FC Kraainem’
Een vijftiental van onze 12- tot 17-jarige bewoners kon van 12 tot 15 februari een voetbalstage volgen bij FC Kraainem. Deze warme club maakt werk van de opvang van jonge asielzoekers. Kinderen uit verschillende milieus komen samen, dat is de kracht van voetbal.

‘Ik voel me thuis op het veld’ (BX Brussels, BXLR Cup)
Op woensdagen volgen 16 volwassen bewoners de BXLR voetbalstages van BX Brussels. Deze club van Vincent Kompany heeft een groot maatschappelijk engagement. We nemen ook deel aan de competitie van de BXLR-Cup (zusterorganisatie Belgian Homeless Cup). Elke maand spelen we een match in de sportzaal van het Jan-Van-Ruusbroeckcollege. Supporters, kijk naar onze agenda.