Home

Hospitality Heroes

25/05/2022
Dankzij het opleidingstraject Hospitality Heroes vond bewoner Sampson Kwadwo Osei zijn weg naar een job in de Gentse horeca. We interviewden hem over deze ervaring.

Sampson, wat was je motivatie om deel te nemen aan de opleiding afwas- en grootkeukenmedewerker?

Vroeger in Gabon heb ik bijna 8 jaar in een hotel gewerkt. Ik was er verantwoordelijk voor de schoonmaak van de keuken en voor het afwassen en groenten snijden. Mijn liefde voor horeca ontstond daar. Ik twijfelde niet toen men mij de kans bood om mijn skills opnieuw in te zetten en te versterken.

Hoe was de opleiding voor jou?

De combinatie van 3 weken theorie en 2 weken stage vond ik erg efficiënt. De opleiding werd in het Frans en Engels gegeven, dus het was laagdrempelig. Zo hoefde ik geen lang voortraject met taallessen te doorlopen, maar kon ik al doende leren. De taalcoaching Nederlands was heel waardevol. Zo kregen we een boekje met afbeeldingen en woordenschat rond het thema horeca. Ook de sollicitatietraining was heel nuttig. De opleiding vraagt discipline, maar je krijgt er veel voor terug op korte tijd. Ik ben blij met het attest, dat geeft me erkenning.

Uit je deelname vloeide meteen een job voort bij jouw stageplek. Hoe is je dagelijks leven veranderd?

Ik ben heel dankbaar voor deze kans. De dagelijkse structuur en het nieuwe perspectief brengen rust in mijn hoofd en verminderen mijn stress. In het weekend werk ik volle dagen, in de week kortere shiften. Zo kan ik mijn job combineren met Nederlandse les en blijf ik mezelf voortdurend bijscholen.

Hospitality Heroes is een samenwerking van Horeca Forma, stad Gent en VDAB.  https://vlaanderen.horecaforma.be/hospitalityheroes