Home

Het leven zoals het is ... Kleine wasjes, grote wasjes

16/03/2023
Naast de opvolging van het restaurant en de bewonerskeuken, draagt de dienst Support zorg voor het economaat, de wasserij en de klusjesdienst.

Asielzoekers krijgen materiële hulp: bed, bad, brood en begeleiding. In de vorige nieuwsbrief kreeg je info over de manier waarop we de functie ‘brood’ organiseren. In deze nieuwsbrief hebben we het over de functie ‘bad’.

Het economaat
Het economaat is een ‘winkeltje’ waar bewoners terecht kunnen voor sanitaire producten. Het economaat is 4 dagen per week 1 uur open. Bewoners krijgen 180 punten per maand. Dit systeem is bedoeld om de bewoners, die gewoon zijn om te leven van dag tot dag, te leren plannen. Er is voor elke product keuze uit een goedkoper en een duurder product. Wie op het einde van de maand punten over heeft, kan deze meenemen naar de volgende maand en sparen. In het economaat kunnen bewoners ook hun beddengoed wisselen.

De wasserij
Voor het wassen van kledij hebben we een wasserij die beheerd wordt door 2 ploegen van 2 bewoners. Helaas is het niet mogelijk dat bewoners hun eigen was doen. 3x per week is de wasserij open en kunnen bewoners hun was brengen. 4 dagen later kunnen ze deze gewassen en gedroogd ophalen. Een strijkijzer kan uitgeleend worden via het onthaal. We streven naar meer autonomie zodat bewoners zelf kunnen wassen wanneer het hen past. Dit project moet nog verder uitgewerkt worden.

Klusjesdienst
Elke bewoner ontvangt een beetje zakgeld. Via de klusjesdienst kunnen bewoners die dit willen, een klein centje bijverdienen. De dienst Support controleert de klussen en tekent de kluskaart af. Wekelijks worden de klussen uitbetaald. Klussen die mogelijk zijn in het opvangcentrum zijn: het poetsen van gemeenschappelijke ruimtes (gangen, sanitair, bureaus), helpen in het restaurant, de wasserij, onderhoud van de tuin, …