Home

Het centrum in een notendop

01/06/2022
Sinds midden maart vangt Fedasil asielzoekers op in het voormalige Home Sebrechts. Hoe verloopt het leven achter de deuren van een opvangcentrum?

In dit opvangcentrum verblijven momenteel iets meer dan 300 bewoners. Het zijn allen personen die in ons land een verzoek om internationale bescherming (asiel) hebben gedaan. In afwachting van een antwoord, hebben zij recht op opvang. Het centrum voorziet wat we noemen ‘bed, bad, brood’. De bewoners krijgen onderdak, maaltijden, sanitaire voorzieningen. Daarnaast staat een professioneel team van medewerkers in voor de sociale en medische begeleiding van de bewoners.

Zinvolle activiteiten
De bewoners zijn graag nuttig bezig. Overdag gaan velen naar de Nederlandse of Franse les bij het CVO in Ganshoren of Anderlecht. Anderen sporten graag en gaan voetballen of joggen. Ook nemen ze af en toe deel aan culturele evenementen in de stad.
De kinderen in het opvangcentrum zijn leerplichtig. Sommigen gaan al naar een school in de buurt, anderen starten in september. Enkele vrijwilligers organiseren ook regelmatig creatieve activiteiten voor jong en oud.

Een gemotiveerd team
Fedasil Molenbeek telt momenteel 44 medewerkers: verpleegkundigen, sociaal begeleiders, onthaalmedewerkers, boekhouders, logistiek medewerkers…. Samen zorgen zij voor kwaliteitsvolle opvang en begeleiding van de bewoners. Maar ook de bewoners zelf zetten zich in voor het centrum! Zo kunnen ze klusjes doen en een klein centje verdienen.

Meer weten?
Wil je graag meer weten  over het opvangcentrum? Een rondleiding volgen met je klas of vereniging? Tal van nieuwe activiteiten zitten in de pijplijn en we kunnen niet wachten om ook jullie daarbij te betrekken. Contacteer ons gerust voor meer info!