Home

Hervestiging van 71 vluchtelingen in 2022

05/01/2023
Fedasil resettlement
Door de verzadiging van het opvangnetwerk, konden vorig jaar slechts 71 vluchtelingen hervestigd worden in België.

In 2022 heeft Fedasil 71 vluchtelingen hervestigd in België, hoofdzakelijk Syriërs vanuit Jordanië, Egypte of Libanon. Dit cijfer ligt niet in lijn met de doelstellingen die begin vorig jaar werden vooropgesteld. De opvangcrisis die ons land sinds vorig jaar kent, heeft hier alles mee te maken. Het klassieke opvangnetwerk van Fedasil kampt met een tekort aan plaatsen, waardoor ook de transfer van vluchtelingen die geselecteerd werden voor hervestiging noodgedwongen wordt uitgesteld.

Sponsorship

Fedasil ging op zoek naar alternatieve opvangmodellen om zo de continuïteit van het hervestigingsprogramma voortaan veilig te stellen: Community Sponsorship wordt geïntroduceerd in België. Een onthaalgroep van vrijwillige burgers ondersteunt – samen met Fedasil en partnerorganisatie Caritas of SB Overseas – hervestigde vluchtelingen bij de opvang en maakt hen gedurende een jaar wegwijs in de Belgische samenleving.

In Erps-Kwerps bijvoorbeeld ontfermde een gedreven onthaalgroep zich over de kleine Kawthar, haar ouders en jongere zusje (zie foto). Ze hielpen het jonge gezin bij allerlei stappen die niet evident zijn voor nieuwkomers: belangrijke administratie in orde brengen, de kinderen inschrijven in een plaatselijke school of op zoek gaan naar een geschikte job.

Hervestiging (of resettlement) is een programma, onder leiding van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), dat de selectie en de transfer omvat van vluchtelingen vanuit een land waar zij bescherming hebben gezocht naar een derde land, dat aanvaardt om hen op te vangen als vluchteling. Sinds het begin van het Belgische hervestigingsprogramma in 2013, werden reeds 4 501 vluchtelingen hervestigd. Meer info: www.hervestiging.be.