Home

Heropening noodopvang in Lombardsijde

04/07/2008
Op dinsdag 8 juli opent Fedasil een tijdelijk noodopvangcentrum op het militaire domein in Lombardsijde (Nieuwpoort). Het is al de tweede keer dat Fedasil uitwijkt naar Lombardsijde. En ook nu betreft het een tijdelijke maatregel.

Al geruime tijd is er een tekort aan opvangplaatsen in het hele netwerk. De oorzaken zijn bekend: Nu nieuwe asielzoekers geen financiële steun meer krijgen, verblijven zij gedurende hun hele asielprocedure in het opvangnetwerk. Anderzijds is er de grote achterstand bij de Raad van State in de behandeling van de ‘oude’ asieldossiers, waardoor er nog altijd meer dan 4000 mensen in het opvangnetwerk wachten op een beslissing. En tot slot is er het relatief nieuwe fenomeen van mensen met een verblijfstitel die het netwerk niet snel genoeg kunnen verlaten, omdat ze geen woning vinden.

 

Al deze factoren samen zorgen ervoor dat we vandaag aankijken tegen een bezettingsgraad van 94% en dat we – met het akkoord van de minister van Defensie – opnieuw onze toevlucht nemen tot Lombardsijde. Begin 2006 hebben we daar al kortstondig 96 asielzoekers opgevangen, toen het transitcentrum in Sint-Pieters-Woluwe volzet was.

 

Vandaag kan Fedasil twee wooneenheden gebruiken in Lombardsijde, waarin we voorlopig in totaal 88 plaatsen zullen inrichten. Die zullen enkel worden toegewezen aan alleenstaande mannen voor wie we niet meteen plaats vinden in een ‘gewoon’ opvangcentrum. Zij kunnen voor een korte periode - in principe niet meer dan 2 nachten - terecht in Lombardsijde van waaruit zij achteraf kunnen doorstromen naar een opvangcentrum.

 

Er wordt geen bijkomend personeel aangeworven voor dit project. Personeelsleden van Fedasil, die zich hebben aangeboden als vrijwilliger, zullen de permanentie verzekeren op het militaire domein.

 

De noodopvang in Lombardsijde is tijdelijk, voorlopig tot 31 juli 2008. Wat er daarna gebeurt, zal afhangen van de toestand in het transitcentrum in Sint-Pieters-Woluwe. Pas als er minder druk is op Sint-Pieters-Woluwe, kunnen we de plaatsen in Lombardsijde weer sluiten.