Home

Gezocht: vrijwilligers fietsteam

19/07/2023
Fedasil Opvangcentrum Kapellen zoekt enthousiaste vrijwilligers om fietslessen te geven aan bewoners. We bieden voor de vrijwilligers een opleiding aan op donderdag 7 september van 10u tot 16u dankzij BE CYCLE.

BE CYCLE - Hét fietsproject van Fedasil

BE CYCLE werkt aan een structurele aanpak voor integrale en duurzame fietsinitiatieven in de opvangcentra. Doel daarbij is om de fiets te promoten als laagdrempelige mobiliteitsoplossing voor de bewoners van die centra. In 2023 gaat BE CYCLE aan de slag in vijf asielcentra verspreid over Vlaanderen en Opvangcentrum Kapellen is er één van!

BE CYCLE focust op twee dimensies: 'software' en 'hardware'. De software omvat fietslessen voor verschillende doelgroepen, activiteiten rond verkeersvaardigheid en informatie over de wegcode. Daarnaast behoort ook de uitbouw van een enthousiast fietsteam van bewoners, opgeleide vrijwilligers en personeelsleden tot het softwarepakket binnen BE CYCLE. De hardware omvat zowel het ter beschikking stellen van fietsen (lesfietsen en uitleenfietsen) als de uitbouw van een efficiënt fietsherstelatelier.

 

Basismobiliteit en integratie

In september gaat opvangcentrum Kapellen van start met 10 fietslessen voor een groepje bewoners. Naast fietsvaardigheid, komen ook de wegcode, verkeersveiligheid en complexe verkeerssituaties aan bod. De lessen zijn bovendien een kans voor bewoners om hun Nederlands te oefenen. Fietsen is voor asielzoekers niet alleen een gezonde en gemakkelijke manier om zichzelf te verplaatsen, het biedt de kans om zelfstandig op het werk te geraken of opleidingen te volgen. Het zorgt ervoor dat bewoners gemakkelijker kunnen deelnemen aan de samenleving. Leren en kunnen fietsen is voor hen de kortste en snelste weg naar basismobiliteit en zo ook naar integratie en emancipatie.

 

Enthousiaste vrijwilligers 

Uiteraard kunnen we niet zonder enthousiaste vrijwilligers! Wil jij graag deel uitmaken van ons fietsteam en mee fietsles geven op maat van elke deelnemer? Stuur dan een berichtje naar info.kapellen@fedasil.be
Wij voorzien op donderdag 7 september van 10u tot 16u een opleiding voor het volledige fietsteam dat bestaat uit medewerkers van het opvangcentrum en vrijwilligers samen. De fietslessen zelf vinden plaats vanaf woensdag 20 september plaats, telkens op woensdagnamiddag in Fedasil Opvangcentrum Kapellen, Kazerneweg 35, 2950 Kapellen.