Home

Fedasil Zaventem bestaat 2 jaar

11/02/2021
Akbar en Frederik in 20119 en opnieuw recent in 2021
Onderussen is het al weer meer dan 2 jaar geleden dat we open gingen.

2 jaar: een aantal vragen

Eind januari 2019 opende ons centrum de deuren. Voor deze gelegenheid stellen we enkele vragen aan Frederik (F), sociale begeleiding en een van de anciens onder de collega’s, en Akbar (A), een bewoner die al sinds begin 2019 bij ons verblijft. Je kan hen hierboven op foto zien, eentje uit 2019 en opnieuw recent in 2021.

Hoe heb je het werken en leven hier ervaren de afgelopen 2 jaar?

F: Het centrum is volgens mij een betere en gezelligere plek geworden voor bewoners. Toevoegingen zoals de banken buiten, de leeshoek, de vrijwilligerswerking en het fitnessmateriaal maken het leven hier aangenamer. Alles is ook meer gestructureerd waardoor het voor bewoners gemakkelijker is om snel de juiste hulp te krijgen. Ik vind het een boeiende job, geen dag is dezelfde en je weet nooit echt wat je te wachten staat. 2020 was echter een uitzonderlijk jaar. De meeste activiteiten vielen weg waardoor het moeilijker was om een goede band op te bouwen met bewoners. Nu treffen bewoners en personeel elkaar vaker bij minder leuke dingen. Hopen dat het snel betert en we weer op uitstap kunnen!

A: Leven in een opvangcentrum is een beetje als in coma liggen. Ik leef maar toch niet helemaal… Toch leerde ik op die 2 jaar een nieuwe taal en waren er veel leuke activiteiten in het centrum. Ik maakte ook heel wat nieuwe vrienden van verschillende culturen. Samen deelden we de moeilijke omstandigheden, het matige eten en, vooral, het eindeloze wachten op een beslissing. We hebben ook iets meer faciliteiten dan in het begin, zoals het fitnessmateriaal. Toch, het eindeloze wachten blijft heel pijnlijk voor ons allemaal.

Wat wens je het centrum toe in 2021?

F: Een warm corona vrij najaar waarin we ons 2-jarig bestaan met een leuk feest kunnen vieren!

A: Mijn wens is om in 2021 niet langer in het centrum te verblijven, 2 jaar is meer dan genoeg.