Home

Evaluatie van de opvangwet

09/09/2008
Eén jaar na de inwerkingtreding werkt Fedasil aan de evaluatie van de wet over de opvang van asielzoekers. Vanaf september 2008 worden twaalf uitwisselingsdagen georganiseerd waar de verschillende partners worden geraadpleegd. De bedoeling is om een beter inzicht te krijgen in de toepassing van de opvangwet op het terrein.

De wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en van bepaalde andere categorieën van vreemdelingen (de ‘opvangwet’) is in werking getreden in mei 2007. Zoals voorzien in de wet, is Fedasil begonnen met de evaluatie: een eerste rapport in juni en vanaf deze maand twaalf uitwisselingsdagen.

 

Aan deze uitwisselingsdagen (van 9 september tot 16 oktober) nemen tal van professionelen uit zowel de collectieve als de individuele opvang deel. Deze discussiefora zijn interessant om goede praktijken uit te wisselen maar ook om eventuele knelpunten te detecteren.

 

Er komen verschillende thema’s aan bod: maatschappelijke, medische en psychologische begeleiding van asielzoekers, juridische bijstand, toegang tot informatie, sancties en ordemaatregelen, niet-begeleide minderjarigen, overgang naar financiële hulp…

 

Eindrapport

De conclusies en aanbevelingen van de uitwisselingsdagen zullen voorgesteld worden in een rapport opgesteld door Fedasil. Het rapport zal in december 2008 klaar zijn. Een conferentie over de evaluatie is gepland begin 2009. 

 

Meer info

- De opvangwet