Home

De smaak van Annelies

19/01/2023
District Deurne interviewde buurtwerker Annelies voor hun digitale rubriek 'De Smaak van...'

'De Smaak van ...' is een rubriek op de website van district Deurne. Ze laat je kennismaken met de diverse smaken, geuren en kleuren die je terugvindt in de recepten die dagelijks op de Deurnse tafels verschijnen. Buurtwerker Annelies vertelt in onderstaand interview over een heerlijk gerecht dat ze leerde kennen via enkele inwoners: pilao de boeuf.

Dag Annelies, vertel eerst kort iets over Fedasil Deurne.
"Het opvangcentrum is, zoals alle centra van Fedasil, een open opvangcentrum en biedt onderdak, voeding, medische zorgen en sociale begeleiding aan asielzoekers tijdens de behandeling van hun verzoek om internationale bescherming. In Deurne bieden we gespecialiseerde plaatsen voor andersvaliden en minder mobiele personen met hun familie.”

Kennen de bewoners Deurne? Gaan ze vaak op uitstap in Deurne?
“Wij moedigen hen aan om activiteiten in Deurne te doen, zoals het bezoeken van bib Arena. We organiseren ook vaak begeleide activiteiten in of rondom Deurne. Zo zijn we in november samen naar de Grote Schijn in het Rivierenhof gegaan. Dat was een groot succes.”

Koken de bewoners vaak in het opvangcentrum (voor andere bewoners)? Koken ze dan altijd gerechten uit hun eigen land? 
“De bewoners kunnen de keuken reserveren tussen bepaalde uren. Vaak maken zij dan eten uit hun eigen land. Ze maken altijd genoeg, zodat ook anderen kunnen genieten van de kookkunsten. Geregeld leren de niet-begeleide minderjarigen koken van de oudere bewoners, uit eigen initiatief.”

Kennen de bewoners de Belgische keuken? Zo ja, wat vinden ze lekker?
“Niet iedereen is even gekend met de Belgische keuken, omdat sommigen hier nog niet zo lang verblijven. De meerderheid kent ondertussen wel al frietjes en dat vinden de meesten ook heel lekker, vooral onze jongeren en kinderen (lacht).”

Wat is pilao de boeuf en waarom werd dit gerecht gemaakt?
“Het is een Afrikaans rijstgerecht dat ook gekend is in andere continenten zoals Azië en zelfs Latijns-Amerika. Dat maakte het voor de bewoners uit het opvangcentrum in Deurne, die van verschillende origine zijn, makkelijk om het gerecht te bereiden. Samen koken is een heel verbindende activiteit en het deed de bewoners zichtbaar deugd dat ze een gerecht uit hun land konden serveren voor een volle Volxkeuken (60 personen) in 't Werkhuys in Borgerhout. Daar zijn ze heel trots op.”

Ingrediënten (voor 6 personen)

1 kg witte basmatirijst

1 kg stukjes rundsvlees

2 grote rode uien

1 fles tomatensaus

1 brik tomatenconcentré

2 groene paprika's

doperwten

1 liter zonnebloemolie

peper

zout

knoflook

masalakruiden

saffraan

kaneel

nootmuskaat

kardemom

Bereiding

www.youtube.com/watch?v=W-6T974xnuo

Smakelijk!

 

Bron: https://www.antwerpen.be/info/63a07ab8fee2389ff409674b/annelies-fedasil-...