Home

De huiswerkklas door de ogen van vrijwilliger Anna

13/10/2022
Wekelijks komen vrijwilligers huiswerkbegeleiding geven in het opvangcentrum, we vroegen Anna waarom ze dit zo graag doet.

Ik heb een passie voor lesgeven en haal energie uit het contact met kinderen en jongeren. Het geeft me voldoening ze te begeleiden naar het punt waarop ze trots zijn op zichzelf en op wat ze verwezenlijkt hebben.

Ik stond al voor de klas, maar wou mijn kennis en ‘goesting’ ook delen met kinderen die misschien een extra duwtje nodig hebben omdat ze het Nederlands nog niet helemaal beheersen of omdat ze later gestart zijn op school. Als huiswerkbegeleider bewijs je niet enkel kinderen een dienst, maar ook ouders. Ze kijken tevreden (en trots!) toe als hun kinderen eventjes de individuele begeleiding krijgen die ze nodig hebben.

De huiswerkklas is fijn omdat er niet enkel gerekend, gelezen en geschreven wordt, maar ook gelachen, gespeeld en gebabbeld. Dat maakt het tegelijkertijd moeilijk. Af en toe was het een uitdaging om iedereen aan het werk te zetten - de één dictee, de ander cijferen en nog een ander knutselen – en de rust te bewaren. Zo ontaardde de huiswerkklas soms in een kriebelgevecht of een potje steppen en fietsen door de animatieruimte.

Huiswerk is natuurlijk niet de meest geliefde activiteit van kinderen. Sommigen verstoppen zich als ze me het terrein op zien lopen! Toch lukt het altijd om gemotiveerde ‘monstertjes’ te vinden en ik voelde hoe ik gaandeweg een band met hen opbouwde. Het is misschien niet het huiswerk zelf dat de kinderen zo (leren) appreciëren, maar vooral de aandacht en het geduld die je hen geeft. Zo wordt huiswerk uiteindelijk toch een beetje leuk!