Home

Coronavirus: maatregelen in de opvangcentra

16/03/2020
Fedasil past zijn maatregelen aan aan de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.

Donderdagavond 12 maart nam de Belgische overheid nieuwe maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus Covid-19 in ons land tegen te gaan.

Naar aanleiding hiervan past Fedasil zijn instructies en preventieve maatregelen aan, zowel voor de bewoners als voor het personeel.

Onze hoofddoelstelling blijft uiteraard de verspreiding van het virus in te perken. Daarom gaat onze bijzondere aandacht naar de kwetsbare personen in ons opvangnetwerk. Daarnaast doen we er alles voor om de gezondheid van onze medewerkers in de opvangcentra te beschermen en wordt de medische dienst in elk opvangcentrum van nabij opgevolgd en begeleid.

De nieuwe instructies werden vrijdag 13 maart verspreid in het hele opvangnetwerk van Fedasil en traden meteen in werking.

In het aanmeldcentrum (Klein Kasteeltje, Brussel)

Elke nieuwe asielzoeker wordt medisch gescreend door een verpleegkundige. Personen met ziektesymptomen blijven in een individuele kamer in het aanmeldcentrum onder medisch toezicht tot zij genezen zijn.

Kwetsbare personen zoals bejaarden en sommige hartpatiënten worden toegewezen aan een individuele opvangplaats waar zij van nabij kunnen worden opgevolgd.

In de opvangstructuren

De medische diensten van de opvangcentra kregen gedetailleerde instructies voor de opvolging van (mogelijk) zieke personen.

Bovendien neemt elk opvangcentrum verregaande maatregelen voor preventie en hygiëne, zowel voor de bewoners als voor het personeel. De bewoners worden uitvoerig geïnformeerd en gesensibiliseerd. Alle niet noodzakelijke activiteiten worden geschrapt. De circulatie en bijeenkomsten in de centra worden beperkt, net zoals het aantal externe bezoekers. Alleen vrijwilligers wier aanwezigheid echt noodzakelijk is voor de werking van het opvangcentrum, worden nog toegelaten.

Permanente opvolging

Fedasil is in permanent contact met de nationale gezondheidsdiensten. De verspreiding van het virus Covid-19 in ons land moet worden bestreden en net zoals alle andere organisaties en instellingen zullen ook Fedasil en zijn opvangpartners daarom alle nodige maatregelen treffen.