Home

Buddy’s in tijden van Corona

08/09/2020
Ondanks de strenge regels, doen verschillende buddy’s hun best om ook tijdens deze crisis contact te behouden met onze bewoners. We lieten René, Yvan en Luc, drie van onze buddy’s, aan het woord.

René en Yvan zijn buddy van Ibrahim uit Palestina. “Pre-corona ging Ibrahim regelmatig mee op uitstap: naar de stad, een museumbezoek of gewoon lekker brunchen na wat kuieren op de Antwerpse vogeltjesmarkt. Bijzondere herinneringen houden we alle drie over aan de magische sfeer van het lichtspektakel ‘De grote schijn’ in Deurne. Zo een een (massa)event is helaas iets waar we voorlopig niet meer op kunnen hopen”, vertelt Yvan.

René: “Vanuit het opvangcentrum werden we goed ingelicht over corona en over de maatregelen die gelden in het centrum. Om Nederlands te blijven oefenen, stuurden we berichten via Whatsapp. Zowel voor Ibrahim als voor ons was het fijn om op deze manier toch contact te houden met elkaar.”

Yvan: “Van zodra buitenactiviteiten weer mogelijk waren, hebben we hem een oude fiets gegeven. Kapellen is een groene gemeente met voldoende mogelijkheden voor een leuk fietstochtje, iets wat we alle drie heel graag doen. Vanuit het opvangcentrum kreeg Ibrahim trouwens mondmaskers mee, één voor hemzelf, maar ook voor ons! Prettig dat daar ook aan gedacht was!” glimlacht René.

Luc is buddy van Dilman. Ook zij wisselden veel berichtjes en foto's uit via Whatsapp. “Zodra het weer mocht, gingen we wandelen of fietsen, met mondmasker en op veilige afstand. Vooral de gesprekken misten we enorm”, zegt Luc. “Over wat Dilman dagelijks bezighoudt, over zijn familie in Koerdistan, over het leven in het centrum, over zijn moeilijke asielaanvraag, over de politieke toestand in zijn land, over zijn toekomst ...”

René vult aan: “Covid-19 maakt alles wat moeilijker, maar onze relatie tot Ibrahim is gebaseerd op wederzijds respect en groeiend vertrouwen. Op het moment van de versoepelingen hebben we hem in onze bubbel opgenomen. Ibrahim is een verantwoordelijk persoon die ons en zichzelf niet in gevaar zou brengen door nonchalante omgang met de voorzorgsmaatregelen. We spreken buiten af op ons terras, en met de nodige 1,5 meter afstand. Net als iedereen snakte ook hij naar weer wat contact en normaliteit.”

Interesse in ons buddy-project? Stuur een bericht naar info.kapellen@fedasil.be