Home

Buddy-duo in de kijker

11/03/2022
Luc is een gepensioneerde huisarts en docent communicatievaardigheden aan de Universiteit Antwerpen. Hij is sinds drie en een half jaar buddy van Sardar, een Koerdische Irakees die al bijna vier jaar in het opvangcentrum verblijft. Hij wacht nog steeds op een positief gevolg aan zijn asielaanvraag. Dat wachten valt hem zwaar.

“Ik wilde graag een steentje bijdragen aan de vluchtelingenwerking. Op een feest in Concertzaal De Roma zag ik een affiche waarop een info-moment werd aangekondigd over de buddy-werking van het opvangcentrum te Kapellen. Samen met mijn echtgenoot Wouter stelden we ons enthousiast kandidaat. We hoorden dat het even kon duren vooraleer er een match zou zijn,” vertelt Luc. “Die match kwam er met Sardar. Hij had in Irak en op zijn vlucht naar België veel moeilijke dingen meegemaakt waarvoor hij in het opvangcentrum werd opgevolgd door een psychologe. Op de eerste kennismaking was ook deze psychologe en een tolk aanwezig. We verkenden of we bij elkaar zouden passen en het klikte meteen.”

Elke twee tot drie weken spreken ze via telefoon of WhatsApp af om samen iets te doen. “Dan wandelen we doorheen Antwerpen, in Kapellen, op de Kalmthoutse heide, in het Peerdsbos, in het park van Brasschaat of in het Middelheimpark. Soms gaan we zwemmen in het plaatselijke zwembad of maken we een fietstocht via fietsknooppunten. Met de waterbus zijn we vanuit Antwerpen zowel naar het Noorden (Lillo) als naar het Zuiden (Kruibeke) gevaren. We bezoeken ook musea en historische bezienswaardigheden. We geven elkaar cadeaus voor onze verjaardagen en gaan samen uit eten.” Tijdens de activiteiten praten Luc, Wouter en Sardar zoveel mogelijk Nederlands. Luc knikt;”Sardar's taalkennis gaat er intussen flink op vooruit. De eerste periode hebben we het vaak gehad over wat hij allemaal heeft meegemaakt. Nu praten we over het leven nu, over het gemis van zijn moeder, zus en broer en over zijn toekomst wanneer hopelijk zijn asielaanvraag een positief antwoord krijgt. Bij zijn laatste interview voor zijn asielprocedure, intussen anderhalf jaar geleden, ben ik met hem mee naar Brussel getreind om hem wat steun te geven.”

Intussen zijn ze zo bevriend geworden met elkaar dat ze zeker nog vaak gaan afspreken. “Als Sardar in België mag blijven, wil ik graag met hem naar een geschikte woning zoeken. Waar mogelijk wil ik hem steunen om in onze maatschappij zijn plaats te vinden.”

Wil je ook graag buddy worden van een bewoner van Opvangcentrum Kapellen?

  • Wat? Buddy-info-dag
  • Waar? Opvangcentrum Kapellen, Kazerneweg 35 te Kapellen
  • Wanneer? Zaterdag 19 maart van 10u tot 12u
  • Inschrijven op info.kapellen@fedasil.be