Home

Ilde en Bernadette

Ilde en Bernadette, helpende hand in de vestiaire in luik

In februari 2020 opende Fedasil een opvangcentrum in Luik. Deze opening betekende een zoektocht naar nieuw personeel maar ook naar vrijwilligers: in Luik – net zoals in alle andere opvangcentra – betekenen de vrijwilligers namelijk een onmisbare hulp in de vestiaire, bij de huiswerkklasjes of om uitstappen met de bewoners te organiseren.

"Wij zijn gepensioneerd en we wilden graag helpen. Via kennissen hoorden we dat het centrum in Luik op zoek was naar vrijwilligers.” Ilde en Bernadette namen van bij de start het beheer van de vestiaire voor hun rekening: de giften van kleding ontvangen, sorteren en ervoor zorgen dat elke bewoner voldoende kleding kan kiezen. Naast een helpende hand in de vestiaire, helpt Ilde ook mee met de huiswerkbegeleiding, gaat ze soms mee op uitstap met de bewoners of helpt ze de bewoners hun weg te vinden met hun leven na het opvangcentrum.

Lachende gezichten en integratie

"Wat ons telkens raakt als we in het centrum toekomen, is de glimlach op de gezichten van de mensen als we hen helpen.” Ilde vult aan: "Ik vind het fijn om de kinderen te zien vooruitgaan op school, te merken dat hun kennis van het Frans in de huiswerkklasjes verbetert. Zo zien we duidelijk dat onze inspanningen en tijd hier niet voor niets zijn.”

"De grootste uitdaging is om de bewoners te helpen begrijpen hoe alles in België werkt, onze regels en gewoonten, die soms erg anders zijn dan in hun eigen land. Ons doel is hen te helpen bij hun eerste stappen naar integratie.”

Verrijkende ervaring

"Het is echt zo’n verrijking! Vrijwilligerswerk doen in een opvangcentrum is een manier om je open te stellen voor anderen en voor de verschillende culturen in de wereld rondom ons, om anderen te ontmoeten maar vooral ook om hen te begrijpen. Het is een manier om je eigen wereld te verlaten en iets volledig nieuws te ontdekken.”