Home

Dag van de verpleegkundige

12/05/2017
12 mei staan we stil bij het waardevolle werk van de verpleegkundigen. Collega’s Muriel en Tim vertellen over hun job bij Fedasil!

Vrijdag 12 mei – de geboortedag van Florence Nightingale – is uitgeroepen tot de internationale dag van de verpleegkundige. De ideale gelegenheid om stil te staan bij het waardevolle werk dat onze collega’s/verpleegkundigen doen!

Bij Fedasil werken in totaal 54 verpleegkundigen, 49 vrouwen en 5 mannen. De overgrote meerderheid van de verpleegkundigen (46) werkt in de opvangcentra.

Muriel, verpleegkundige in Jodoigne sinds 2009

Muriel: “De taken van een verpleegkundige in een opvangcentrum zijn erg divers. Tijdens onze consultaties doen we een eerste check-up van de asielzoekers voor we hen doorsturen naar de dokter. We beheren de medicatie van de bewoners, verzorgen de jonge baby’s, doen administratief werk… De laatste tijd gaan we vaak op consultatie in de bewonerskamers, vooral om wonden te verzorgen, bijvoorbeeld na een operatie. Ons opvangcentrum is volledig gelijkvloers, hierdoor vangen we veel rolstoelgebruikers en oudere personen op die extra zorg nodig hebben. Hier weten we weten niet op voorhand hoe onze dag eruit zal zien!

Ik hou veel van mijn werk en ik krijg ook veel waardering: de bewoners zijn erg dankbaar, meer dan de patiënten in een ziekenhuis. Tijdens ons werk hebben we veel contact en onze werkuren zijn erg goed. We werken enkel overdag.”

Tim, sinds februari 2017 verpleegkundige voor het hervestigingsprogramma

Tim: "Ik doe de medische screenings van de geselecteerde families in het land van verblijf (Turkije, Jordanië of Libanon). Ik screen hen vooral met het oog op een ziekte of aandoening die tijdens de transfer naar België problemen kan veroorzaken of die bij aankomst in het centrum direct behandeld moet worden, bijvoorbeeld een dialyse. Al die medische info stuur ik naar de medische diensten van de centra waar de families enkele weken later zullen arriveren. In totaal heb ik 454 screenings gedaan, verspreid over twee missies. Tijdens de consultaties probeer ik af en toe met mijn humor de patiënten op hun gemak te stellen, maar soms is het ook confronterend.

Mijn werk is erg gevarieerd. Ik kom in contact met verschillende diensten binnen Fedasil en werk vaak samen met de verpleegkundigen in de opvangcentra, die heel gedreven zijn in hun werk!”

We bedanken Muriel, Tim en alle andere verpleegkundigen van Fedasil voor hun werk en inzet!