Home

Picture Madame, Picture – Fragments d’identités

09/03/2020
Eind 2019 zijn we een nieuw artistiek project opgestart in het centrum, in samenwerking met Ninon Mazeaud, Marion Colard en het Fonds Houtman.

Picture Madame, Picture - Fragments d’identités” werd geboren uit de ontmoeting van twee kunstenaars, Ninon Mazeaud en Marion Colard, met de jongeren van het opvangcentrum van Fedasil in Neder-Over-Heembeek. Gedurende twee maand lang kwamen ze wekelijks samen tijdens een atelier, een creatief toevluchtsoord. Daar stond één vraag centraal: hoe definieer je je identiteit zonder je gezicht te tonen, je naam te zeggen of je leeftijd te geven? Eenvoudiger: wie zijn we eenmaal voorbij de administratieve gegevens? Iedereen probeerde er een antwoord op te geven en met deze vele stemmen zijn we tot een gemeenschappelijk product gekomen.

Een ontmoeting die vruchten afwierp

Deze workshops hebben uiteindelijk geleid tot een expositie van 30/01 tot 07/03 in het Cultuurpunt Brussel en tot de uitgave van een boek “Picture Madame, Picture - Fragments d’identités”. Op de dag van de vernissage, konden de jonge deelnemers van het project hun visie en ervaringen delen met de talrijke bezoekers. Een uniek moment van uitwisseling!

In het kader van deze expo beslisten Marion Colard en Ninon Mazeaud om een verlengde te breien aan de ervaring van de workshops. Ze nodigden het publiek, jong en oud, uit om zich dezelfde vraag te stellen over hun identiteit. Waaruit bestaat die, behalve uit een naam, een gezicht, een nationaliteit… “Wie zijn we eenmaal voorbij die administratieve parameters? Hoe willen we door anderen gezien worden?” Dit creatieve atelier gaf iedereen de kans om een zelfportret te maken, tegelijk veelzijdig en complex, maar vooral ook uniek. Bedankt aan alle partners voor dit prachtige project!