Home

Opening van het centrum voor NBMV in Oudergem

05/10/2021
Het centrum van Fedasil in Oudergem vangt de eerste niet-begeleide minderjarige asielzoekers op.

Sinds deze maandag 4 oktober beschikt Fedasil over een nieuw opvangcentrum in Oudergem (Brussel). 8 jonge jongens afkomstig uit Afghanistan, Gambia en Guinee werden er opgevangen door een team van Fedasil. Andere aankomsten staan gepland in de komende dagen.

Het nieuwe opvangcentrum, gelegen in een voormalig rusthuis in Oudergem, stelt Fedasil in staat om opvang te bieden aan een zestigtal jongeren die zonder ouders in België zijn toegekomen (de zogenaamde NBMV of niet-begeleide minderjarige vreemdelingen).

Zo kan een antwoord worden geboden aan de groeiende vraag naar opvangplaatsen voor asielzoekers en NBMV in België.

Centrum van 1e opvang

Het centrum in Oudergem wordt een centrum voor eerste opvang: hier bieden we observatie en oriëntatie aan minderjarigen die net op het Belgisch grondgebied zijn toegekomen. Ze verblijven korte tijd in het centrum (normaal een periode van 2 tot 4 weken). De jongere wordt vervolgens doorverwezen naar een opvangstructuur die aan zijn profiel beantwoordt (een ander centrum van Fedasil, Rode Kruis, een gastgezin…).

Fedasil voorziet een team van 36 personen voor de begeleiding. Zij staan 24u/24 in pour de omkadering van de jongeren. Het centrum wordt mee opgestart door een ervaren team van het opvangcentrum in Sint-Pieters-Woluwe. Er staan nog vacatures open op www.fedasil.be.

Oproep voor giften

Op zijn nieuwe Facebookpagina doet het centrum een oproep voor kledij voor jongeren van 14 tot 18 jaar (broeken, t-shirts, truien, jassen, pulls…) en schoenen.