Home

Ontmoeting en uitwisseling

07/06/2022
Voor het centrum van Neder-Over-Heembeek vormen de ontmoetingen tussen de niet-begeleide minderjarigen (NBMV) en de leerlingen van partnerscholen bijzondere momenten. Na maandenlang wachten, waren we dan ook blij om deze uitwisselingen terug op te starten.

Met de versoepelingen van de gezondheidsregels kon ons centrum begin mei ook het ontmoetingsproject met de scholen heropstarten. Dit project brengt verschillende partners samen: AMO van Neder-Over-Heembeek, vzw Espace Social Télé Service en scholen la Vierge Fidèle, les Pagodes en Maria Assumpta.

Voor onze jongeren vormen deze ontmoetingen een van de eerste contacten met een school en haar leerlingen. Soms is het ook de eerste ontmoeting met andere jongeren in België. Aan de hand van een hele reeks educatieve en ludieke activiteiten proberen de partners om de leerlingen bewust te maken van culturele diversiteit en het migratievraagstuk te ontdekken, terwijl onze jongeren het schoolsysteem beter begrijpen.

En in de praktijk?

Regelmatig bezoekt een groep van 15 niet-begeleide minderjarigen, samen met hun begeleiders, de partners of Brusselse scholen. Daar ontmoeten zij leerlingen van het 5e en 6e middelbaar en werken zij samen in twee fasen.

In de eerste fase ligt de nadruk op groepsactiviteiten rond het thema ‘identiteit’. Door middel van creaties en tekeningen leren de jongeren en leerlingen iets bij over zichzelf en anderen. Een tweede fase is gericht op ontmoetingen in de vorm van spelletjes, kookworkshops, sport- of recreatieve activiteiten. Hier komt vooral naar voor wat ze met elkaar gemeen hebben. Uiteindelijk leren onze jongeren de werking van de school kennen, en kunnen ze een ervaring met andere jongeren van hun leeftijd uitwisselen.

Een project?

Heeft u ook een fijn idee voor samenwerking met ons en maakt u deel uit van een jeugdbeweging, een school, een vzw of andere organisatie? We zijn geïnteresseerd! Neem contact met ons op via info.noh@fedasil.be.