Home

Muzikale ontdekking

29/09/2023
Dankzij Artikel 27 en de « Fanfoireux » kregen onze jongeren toegang tot een stukje cultuur.

Sinds 2016 heeft het opvangcentrum van Fedasil in Neder-Over-Heembeek een partnerschap met de Brusselse vzw Artikel 27. Het doel van Artikel 27 is het herstellen van een fundamenteel recht: toegang tot cultuur voor iedereen. Cultuur speelt effectief een cruciale rol in zelfontwikkeling, des te meer wanneer het gaat om tieners die veel in vraag stellen en, in veel gevallen, herstellende zijn van een bijzonder moeilijk leven en een lange reis hierheen. Bovendien zijn sommigen van hen gevlucht uit landen waar de toegang tot cultuur moeilijk of zelfs verboden is.

Eind augustus konden onze jongeren deelnemen aan workshops muziekcreatie met vier muzikanten van de groep Les Fanfoireux. Ze ontdekten een muzikale wereld via ritme, klanken en zelf muziek schrijven, een kans om zich uit te drukken, zichzelf te ontdekken en dit met elkaar te delen via de universele taal van de muziek. Het werden mooie momenten van collectief delen en introspectie, waarbij de diversiteit van hun culturen weerspiegeld werden, van traditionele tot hedendaagse muziek.

Een gewaardeerde samenwerking

Julien Burette (Les Fanfoireux): "Het creatieve proces is gebaseerd op wat de jongeren te zeggen hebben. Een ritme, een sfeer, een geluid, een thema... we nemen op en het lied wordt laag voor laag opgebouwd, naargelang wat elke persoon besluit toe te voegen. Wat we ons het meest zullen herinneren is het enthousiasme, de energie, het gegiechel, de zelfreflectie. Wij gaven iets aan deze jongeren, maar wat zij ons teruggaven was onbetaalbaar.

Dus ja, Europa bouwt muren en een groot deel van de bevolking keert zich tegen zichzelf... Het is een bittere realiteit. Misschien moeten dit soort ontmoetingen vaker plaatsvinden. Het is een geweldige kans om te begrijpen hoe culturele uitwisseling zeker een van de grootste rijkdommen is die we kunnen delen.”

Deze intense week werd afgesloten met een concert op de opendeurdag van het centrum.