Home

Duurzame integratie

04/03/2019
Bij een nieuw jaar horen goede voornemens, dat geldt ook voor ons opvangcentrum. Soms is het zo druk dat we al blij zijn als we onze dagdagelijkse taken kunnen uitvoeren. Toch wil het opvangcentrum van NOH dit jaar extra zijn best doen.

Op ons teamoverleg bliezen enkele collega’s het eco-team nieuw leven in. Zij willen niet alleen onze bewoners, maar ook hun collega’s sensibiliseren om ecologisch bewuster te worden. Het gaat hier niet om revolutionaire veranderingen, wel om bewuster te leren omgaan met bijvoorbeeld energie: het licht uitdoen als je de kamer verlaat, de verwarming niet dag en nacht laten draaien, afval correct sorteren …

Klimaatbeleid… wat is dat?

Voor ons is het dagelijkse kost, maar ecologische ideeën zijn bij onze bewoners onbekend. Milieu is hun thuislanden meestal niet de grootste bezorgdheid. Vaak vinden ze het een gek idee, die verschillende vuilniszakken met elk hun eigen kleur.

Met het oog op een toekomst en integratie in België, vormt het een uitdaging om hen deze concepten eigen te maken. Het gaat immers ook over hun toekomst en… jong geleerd is oud gedaan! In de komende weken zullen we daarom uitleggen wat de Belgische jeugd deze dagen zoal bezighoudt, waarom duizenden schoolkinderen elke donderdag protesteren tegen het klimaatbeleid en er dus voor kiezen om niet naar school te gaan: alweer een vreemde gedachten voor jonge vluchtelingen die ervan dromen om naar school te kunnen gaan.