Home

Communicatie: een uitdaging!

10/11/2020
Veel dank aan de vertalers maar ook aan de medewerkers en de bewoners die ons elke dag helpen.

Elke dag komen veel tolken naar de afdeling van Dispatching in het aanmeldcentrum om verzoekers om internationale bescherming te helpen zich uit te drukken om hun dossier in te dienen.

Ze beschikken over hun eigen lokaal waar ze wachten op telefoontjes om vervolgens naar de afdeling te gaan die hen nodig heeft. Ze worden aangeworven door Brussel Onthaal die hen op haar beurt naar ons stuurt, maar ook naar opvangcentra of andere instellingen.

Deze tolken hebben allemaal diverse achtergrond en uitgebreide ervaring. Sommigen zijn vluchtelingen, anderen niet. Sommigen hebben tolkervaring of hebben hogere studies gevolgd, anderen komen uit een totaal verschillende sector.

Ze zijn essentieel voor het goed functioneren van onze opvang: "We zijn als bruggen tussen de medewerkers van Fedasil en deze mensen die van ver komen. Soms zijn de verhalen moeilijk om naar te luisteren, we zijn ook mensen, maar we moeten sterk zijn want we zijn de bruggen waarmee ze deze tumultueuze rivier van onbegrip en culturele verschillen kunnen oversteken. Naast vertalen moeten we onze manier van denken aanpassen. Concepten, woorden, manieren om dingen te doen: we moeten mensen ook laten begrijpen hoe het werkt hier. Omdat elke taal zijn eigen kijk op de wereld heeft. "

Naast deze beëdigde tolken hebben we ook heel wat medewerkers die dagelijks optreden als tolken of vertalers in onze internationale teams: Argentijns, Iraans, Spaans, Engels, Congolees, Marokkaans, ... We improviseren ook zelf voor vertalingen en passen ons aan elke situatie zo goed mogelijk aan (en vaak met gebaren!). Het is een intensief werk, dus bedankt voor jouw inzet en hulp elke dag opnieuw.

Tot slot zijn het vooral de bewoners zelf die ongetwijfeld een onmiskenbare taak hebben om informatie door te geven. Door aan hun buurman of aan nieuwkomers uit te leggen wat de regels hier zijn, elkaar te helpen en vrijwillig een handje toe te steken wanneer iemand die hun moedertaal spreekt hulp nodig heeft. Bravo voor alle bewoners die zich inzetten terwijl ze zelf voor enorme uitdagingen staan.

Bedankt allemaal voor dit uitstekend werk.