Home

Projectoproep 'Europees Terugkeerfonds'

01/10/2012
De Dienst Vreemdelingenzaken lanceert een projectoproep voor het Europees terugkeerfonds. Fedasil werkt mee aan het luik 'vrijwillige terugkeer': er wordt geld vrijgemaakt voor de reïntegratie in de herkomstlanden en steun voor terugkeer van niet-begeleide minderjarigen.

Het Europees Terugkeerfonds is opgericht door de Europese Unie voor de periode 2008-2013 en ondersteunt de lidstaten in het uitbouwen van een terugkeerbeleid. Het fonds richt zich zowel op de gedwongen als de vrijwillige terugkeer van asielzoekers, uitgeprocedeerde asielzoekers en migranten zonder papieren.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), verantwoordelijke autoriteit in België voor het beheer van het Europees Terugkeerfonds, heeft de projectoproep voor het jaarplan 2012 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze middelen zullen worden gebruikt in 2013.

Het Belgische luik van dit fonds beschikt over een budget van 3.200.000 euro. 50% van het budget wordt gereserveerd voor initiatieven inzake vrijwillige terugkeer. Het luik 'vrijwillige terugkeer' is opgesteld na een nauwe samenwerking tussen DVZ en Fedasil, verantwoordelijk voor de organisatie van de vrijwillige terugkeer.

In deze projectoproep is een budget voorzien van 1.000.000 euro voor bijkomende reïntegratiesteun. Personen die beslissen om terug te keren naar hun land van herkomst kunnen namelijk materiële hulp krijgen om hun leven ter plaatse weer op te pakken (hulp bij het opstarten van een micro-onderneming, loonsubsidie, extra steun voor kwetsbare personen). Dit is een budgetverhoging met 30% vergeleken met 2012.

Een andere prioriteit is het ontwikkelen van steun aan niet-begeleide minderjarigen die willen terugkeren naar hun land van herkomst. Vandaag bestaat al een dergelijk project voor Marokko en Guinée, maar andere landen kunnen ook in aanmerking komen.

Informatiesessie
11 oktober 2012 organiseren DVZ en Fedasil een informatiesessie voor alle kandidaat-initiatiefnemers.
De infosessie vindt plaats in de lokalen van Dienst Vreemdelingenzaken (Antwerpse steenweg 59B, 1000 Brussel).
Inschrijven – ten laatste op 8 oktober – via mail naar reintegration@fedasil.be.

Meer weten over deze projectoproep? http://www.eu-fonds-dofi.be/

De uiterste datum voor het indienen van de projecten is 31/10/2012.