Home

Hervestiging Iraakse vluchtelingen in België

15/06/2009
Begin september zullen vijftig Iraakse vluchtelingen, die momenteel in Syrië of Jordanië verblijven, naar België overgebracht worden en hier opgevangen worden. Het is de eerste maal dat België aan hervestiging (resettlement) doet.

Hervestiging is bedoeld voor personen die hun land ontvluchtten en gestrand zijn in een eerste opvangland waar ze niet kunnen rekenen op voldoende bescherming. Het is het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) dat hen voordraagt voor hervestiging naar een ander land dat bereid is hen permanent op te vangen.

 

De beslissing om van start te gaan met het hervestigen van vluchtelingen werd genomen in februari 2009 door de federale regering. Het kadert in een ruimer Europees project rond een gemeenschappelijke aanpak voor de vluchtelingensituatie in Irak. Bedoeling van de Europese Unie is om tienduizend Iraakse vluchtelingen te hervestigen.

 

Begin mei trok een delegatie van Fedasil en het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) naar Syrië en Jordanië. Daar werden de vluchtelingen, voornamelijk vrouwen al dan niet met kinderen, geïnterviewd en geïnformeerd over wat er in België zal gebeuren.

Lees meer over hervestiging op de website van het CGVS