Home

“Via mijn composities wil ik ook een boodschap overbrengen”

"Toen ik klein was droomde ik ervan om styliste te worden. Ik hou van kunst in alle maten en vormen. Later ben ik verliefd geworden op muziek. Ik had het geluk om muziek te ontdekken via mijn vader die verschillende CD’s had van artiesten als Salif Keita, Oumou Sangaré of Michael Jackson. Ik wilde zangeres worden. Mijn vader was politieagent en vond muziek louter iets ter ontspanning. Eén specifieke ontmoeting heeft mijn leven nochtans veranderd. Ooit heb ik kort gepraat met de bekende Senegalese zanger Dread Maxim Amar.  Hij zei me: “Ga door, kijk niet achter je. Dan zal het geluk je toelachten.” Hij moedigde aan op mijn pad en bood me mijn eerste gitaar aan.

Door muziek kan ik mijn gedachten verzetten en noten plaatsen waar ik geen woorden kan gebruiken. Mijn gitaar is mijn vertrouweling geworden. Ze luistert naar me en zet mijn gedachten om in de meest zuivere vorm mogelijk. Gelukkig had ik een goede leraar, Adolphe Coly, die deel uitmaakte van het nationaal orkest van Senegal. Hij heeft me onder de vleugels genomen en door hem ben ik op festivals met een redelijke bekendheid in Afrika terechtgekomen, zoals Les vieilles pirogues.

Ik vind het heel belangrijk om via mijn composities ook een boodschap over te brengen. Twee thema’s in het bijzonder raken mij als persoon sterk. De strijd tegen huiselijk geweld. En ik droom ook van een betere wereld waar discriminatie (in al zijn vormen) niet langer bestaat. Voor de lockdown organiseerde ik gitaarworkshops voor jonge bewoners. Ik hoop dat die snel weer van start kunnen gaan zodat ik mijn passie met anderen kan delen”

Epiphanie, 25 jaar, uit Senegal

Verblijft in het opvangcentrum van Moeskroen