Home

Wereldvluchtelingendag 2020

19/06/2020
Wie zijn de personen in de opvangcentra in België? Maak kennis met Astride uit Congo die in Broechem verblijft.

Elk jaar op 20 juni – Wereldvluchtelingendag - vragen we om stil te staan bij verhalen van mensen die op de vlucht zijn en gedwongen werden om hun thuis te verlaten omwille van oorlog, geweld of vervolging. 

Naast mensen op de vlucht zijn het ook moeders, vaders, broers en zussen, tuiniers, kunstenaars, mensen met hoop en angsten. Voor Wereldvluchtelingendag vroegen we aan 28 bewoners om een stukje van hun verhaal met ons te delen om zo de mensen achter de cijfers te leren kennen. 

"Kansen grijpen die die het leven mij biedt"

“Ik ben geboren in een groot gezin waar ik heel wat nuttige levenslessen heb geleerd. Positief blijven denken in iedere situatie, dat is misschien de belangrijkste.

Mijn moeder heeft me erg geïnspireerd. Ze is een sterke, moedige vrouw die altijd het beste denkt, zelfs als niets werkt. Vandaag bevindt ik mezelf in een situatie waarin de toekomst soms donker lijkt en ik het moeilijk heb, maar ondanks alles ben ik niet bang. Ik blijf positief ingesteld en hou  me sterk.

‘S ochtends als ik wakker word, wil ik van de dag profiteren, mijn taken uitvoeren en met mijn kinderen bezig zijn. Ik zal nooit opgeven om voor een betere toekomst te vechten, voor mij en voor mijn kinderen. Het leven geeft ons niet altijd wat we willen, maar ik hou altijd de glimlach op mijn gezicht.”

Astride uit Congo
Verblijft in het opvangcentrum van Broechem

Alle andere portretten vindt u terug via de pagina getuigenissen