Home

Groep Intro in het fietsatelier

28/12/2023
Deze maand konden we rekenen op hulp en ondersteuning van Groep Intro. Zij kwamen onze vrijwilligers in het fietsatelier helpen met het onderhouden en herstellen van fietsen. Ze boden ook extra materiaal en fietstoebehoren aan zodat onze bewoners veilig in het verkeer kunnen fietsen. Binnenkort kunnen onze bewoners hun fiets zelf onderhouden en herstellen, want dan biedt Groep Intro namelijk een nieuwe fietsherstelpaal aan!

Fietsen is voor asielzoekers niet alleen een gezonde en gemakkelijke manier om zichzelf te verplaatsen, het biedt de kans om zelfstandig op het werk te geraken of opleidingen te volgen. Het zorgt ervoor dat bewoners gemakkelijker kunnen deelnemen aan de samenleving. Leren en kunnen fietsen is voor hen de kortste en snelste weg naar basismobiliteit en zo ook naar integratie en emancipatie.

Deze samenwerking is een project van BE CYCLE, hét fietsproject van Fedasil. BE CYCLE werkt aan een structurele aanpak voor integrale en duurzame fietsinitiatieven in de opvangcentra. Doel daarbij is om de fiets te promoten als laagdrempelige mobiliteitsoplossing voor de bewoners van die centra. In 2023 ging BE CYCLE aan de slag in vijf asielcentra verspreid over Vlaanderen; Opvangcentrum Kapellen was er één van!
BE CYCLE focust op twee dimensies: 'software' en 'hardware'. 
De 'software' omvat fietslessen voor verschillende doelgroepen, activiteiten rond verkeersvaardigheid en informatie over de wegcode. Daarnaast behoort ook de uitbouw van een enthousiast fietsteam van bewoners, opgeleide vrijwilligers en personeelsleden tot het softwarepakket binnen BE CYCLE.  In september ging opvangcentrum Kapellen van start met 10 fietslessen in samenwerking met Mobiel 21. Vrijwilligers en medewerkers gaven fietslessen aan een groepje jonge bewoners. Naast fietsvaardigheid, kwam ook de wegcode, verkeersveiligheid en complexe verkeerssituaties aan bod. De lessen waren bovendien een kans voor bewoners om hun Nederlands te oefenen.
De 'hardware' omvat zowel het ter beschikking stellen van fietsen (lesfietsen en uitleenfietsen) als de uitbouw van een efficiënt fietsherstelatelier.  Hiervoor konden we dus in december rekenen op de hulp en ondersteuning van Groep Intro, in samenwerking met Mobiel 21.