Home

Herman begeleidt bewoners in hun zoektocht naar een woning

10/10/2023
Sinds maart 2023 kunnen we rekenen op de hulp van vrijwilliger Herman. Hij nam de fakkel over van Dominique en heeft sinds begin juli de hulp van Frank. Momenteel begeleidt Herman 4 bewoners in hun zoektocht naar een woning: twee jonge Afghanen, een Palestijnse man en een alleenstaande moeder met kind uit Eritrea. Herman heeft ervaring in omgaan met andere culturen, maar leert met plezier elke dag bij: “Het geeft een nieuwe, brede kijk op de wereld en dat is heel boeiend”.

Tijdens het eerste gesprek komt ook de sociale situatie van de bewoner aan bod. Zo is de gezinssamenstelling belangrijk: “Voor een moeder met kind zoek je iets anders dan voor een alleenstaande man. Dan onderzoek je bijvoorbeeld of er een school in de buurt is.” Na deze kennismaking geeft Herman verschillende websites door waarop de bewoner kan zoeken. “De meesten hebben geen realistische kijk op wat een woning daadwerkelijk kost. Ze begrijpen niet dat er onkosten moeten gerekend worden.” Herman probeert alles eenvoudig en duidelijk uit te leggen. In de mate van het mogelijke gaat Herman mee op huisbezoek. Vooral omwille van de taal, maar ook om de situatie te kaderen. “Huisbazen zijn meestal eerder terughoudend als ze horen dat de geïnteresseerde een asielzoeker is.” Herman probeert altijd te overtuigen en mee oplossingen te zoeken zodat zowel de huisbaas als huurder zich comfortabel voelen.

“Een vrijwilliger die bewoners begeleidt in het zoeken naar een woning, heeft drie belangrijke competenties nodig,” vertelt Herman “namelijk; geduldig zijn, goed kunnen luisteren en ook kunnen overtuigen.”

De succesverhalen geven Herman veel moed. Zo verbleef een jonge Eritreeër gedurende 1 jaar en 8 maanden in opvangcentrum Kapellen. “Als hij dan na een lange zoektocht eindelijk een woning gevonden heeft, zoeken we naar meubelen en huisraad. Ook de huurovereenkomst lezen we samen na.”
“Toen deze jongeman voor de eerste keer in zijn leven, een spiksplinternieuwe matras kocht, begon hij te huilen van geluk. Dat zijn de momenten dat je beseft waarom je dit vrijwilligerswerk doet.” 

Wil jij graag tijd vrijmaken om onze bewoners te helpen bij het zoeken naar een woning of verhuur je of ken je iemand die een woning verhuurt? Stuur dan een berichtje naar info.kapellen@fedasil.be