Home

De fresco's van het centrum

14/11/2022
De oude muren van het Aanmeldcentrum kregen in de loop der jaren steeds meer kleur. Ontdek dit stukje cultuur!

Rond het jaar 2000 woonde Domingo Huaman Peñazola, een Peruaanse kunstenaar, in het opvangcentrum. Tijdens zijn verblijf schilderde hij meer dan 1.200 m² kleurrijke fresco’s, verdeeld in drie delen: "de grote gebeurtenissen van de mensheid", "het universele probleem van onrechtvaardigheid" en "voorstellen voor een nieuwe wereld". De kunstenaar zei: “De muren van dit gebouw zijn als blanco pagina’s.”

Nieuwe toevoegingen

Dit jaar werden aan onze binnenplaats twee nieuwe kunstwerken aangebracht: een werk dat sensibiliseert rond de situatie van LGBTQI+-personen en een reeks foto’s van het leven in het centrum door de jaren heen. Het eerste was een samenwerking met vrijwilligers van SINGA. De kunstenaars komen uit de LGBTQI+-gemeenschap en hebben allemaal een migratieachtergrond. Ze namen foto’s van zichzelf en legden een getuigenis af. De portretten werden vervolgens langs de gaanderij op de binnenkoer opgehangen. Daarrond schilderden ze samen met onze bewoners een mozaïek in de kleuren van de LGBTQI+-gemeenschap. 

Het derde kunstwerk is gemaakt door Vincen Beeckman, een kunstenaar die al eerder met Fedasil heeft samengewerkt. Hij verzamelde oude en actuele foto’s om de andere muur van onze gang te vullen. Meer dan honderd foto’s van scènes uit het dagelijks leven in het centrum gedurende verschillende decennia worden geïllustreerd: foto's van bewoners tijdens een uitstap, spelende kinderen, werkende collega’s...