Home

Speciale vlucht naar El Salvador

12/11/2020
Donderdag 12 november vertrokken 77 Salvadoranen die in België een vrijwillige terugkeer aanvroegen, terug naar hun land.

Donderdag 12 november vertrokken 77 Salvadoranen vanuit België met een vlucht die speciaal werd ingelegd voor hun vrijwillige terugkeer. Voor de praktische organisatie van deze vlucht kon Fedasil zoals altijd rekenen op de expertise van IOM Belgium & Luxembourg.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn er minder terugkeervluchten, zeker voor moeilijk bereikbare bestemmingen. Verschillende mensen die een beroep deden op Fedasil voor een vrijwillige terugkeer hebben daarom langer moeten wachten. Dit was ook het geval voor de Salvadoranen. Een groot aantal van hen kon met deze speciale vlucht vertrekken.

Begeleiding en re-integratie

Medewerkers van Fedasil en IOM waren aanwezig op de luchthaven om de terugkeerders op te vangen en te begeleiden. Enkele medewerkers zijn ook meegevlogen om de reis te begeleiden. Het gebeurt wel vaker dat er begeleiding wordt voorzien tot bij de aankomst, bijvoorbeeld voor personen met beperkte mobiliteit of gezondheidsproblemen.

De Salvadoranen die vrijwillige terugkeren, kunnen ook hulp krijgen bij de re-integratie in hun land, bijvoorbeeld om een vaste job te vinden, een woonst op te knappen of medische kosten te betalen.  In El Salvador kunnen ze daarvoor een beroep doen op de lokale partners van IOM en Caritas International.

Terugkeer naar Latijns-Amerika stijgt

De laatste tijd zijn er steeds meer aanvragen voor vrijwillige terugkeer naar El Salvador, en ook naar een aantal andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Colombia en Venezuela. Deze stijging loopt parallel met het hoger aantal asielaanvragen van personen afkomstig uit deze landen.