Home

1.847 personen vrijwillig teruggekeerd in 2020

15/01/2021
© Fedasil 2020
De coronacrisis heeft de organisatie van vrijwillige terugkeer ernstig verstoord, maar Fedasil heeft samen met zijn partners oplossingen gevonden om terugkeerders te helpen.

In 2020 keerden 1.847 personen vrijwillig terug naar hun land van herkomst. Het gaat om een daling met 24% ten opzichte van vorig jaar. Deze daling is voornamelijk te wijten aan de maatregelen die op nationaal en internationaal vlak genomen werden in de strijd tegen Covid-19.

Bij de bestemmingen is er een stijging van de terugkeer naar El Salvador, Colombia en Wit-Rusland. De terugkeer naar Roemenië, Oekraïne en Irak kende dan weer een sterke daling.

Meer cijfers in het verslag in bijlage.

Kleiner aanbod aan vluchten

Sommige bestemmingen waren sinds maart 2020 moeilijk of onmogelijk te bereiken, en de situatie in ons land en in de herkomstlanden liet soms geen vrijwillige terugkeer toe. Veel personen die een beroep deden op Fedasil om vrijwillig terug te keren, moesten dus langer wachten. Dat was het geval voor 77 Salvadorianen die vorig jaar in november met een speciale vlucht konden vertrekken.

Het blijft moeilijk om terugkeervluchten te organiseren naar alle bestemmingen, maar Fedasil en IOM België blijven naar oplossingen zoeken, in overleg met de ambassades.

Teruggekeerd tijdens de pandemie: verhalen

Met de hulp van de buitenlandse kantoren van IOM en de partners van Caritas International die op het terrein actief zijn, konden we oplossingen vinden om de personen te helpen in de herkomstlanden. Ook in 2020 werden enkele getuigenissen verzameld en gepubliceerd op de website vrijwillige terugkeer van Fedasil.

Lees hier de verhalen van Aleksander en zijn gezin (Georgië), van Ahmet (Jordanië), Luiza (Tsjetsjenië), mevrouw Diop (Senegal), Rachid (Marokko) en John (Ethopië).