Home

Verhoging opvangcapaciteit

21/08/2019
Fedasil mobile units
Aangezien de bezettingsgraad van het opvangnetwerk hoog blijft, verhoogt Fedasil verder het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers.

De bezettingsgraad in onze opvangstructuren gaat reeds enkele maanden in stijgende lijn. Deze stijging is enerzijds te wijten aan een toename van het aantal asielaanvragen in België en anderzijds aan een langere asielprocedure. Op dit moment bedraagt de globale bezettingsgraad 95% (maar 97% in de collectieve opvangcentra).

500 plaatsen/maand

Sinds augustus 2018 ligt de instroom (IN) in de opvangstructuren hoger dan de uitstroom (OUT). Het saldo IN/OUT voor de maand juli bedroeg +540 opgevangen personen. Fedasil moet dus bijkomende plaatsen vinden (ongeveer 500 plaatsen per maand).

In deze context neemt Fedasil, in overleg met het kabinet van de minister voor Asiel en Migratie, verschillende maatregelen, met name:

  • De verhoging van de capaciteit in bestaande opvangcentra (plaatsen van extra bedden).
  • De opening van nieuwe tijdelijke opvangcentra (beheerd door Fedasil of een partner zoals het Croix-Rouge). De laatste maanden werden centra opgericht in Moeskroen, Couvin, Deurne, Lommel, Mechelen, Jambes en Zaventem. Andere centra zullen de volgende weken operationeel zijn.
  • De plaatsing van mobiele woonunits (tenten) en containers op de sites van verschillende opvangcentra. De eerste mobiele woonunits werden op 20 augustus geplaatst in Arendonk (Antwerpen - zie foto). De eerste containers zullen in oktober geleverd worden.

Zoektocht

Het opvangnetwerk bestaat momenteel uit 23.500 plaatsen (tegenover 21.000 begin dit jaar). Fedasil blijft zoeken naar nieuwe plaatsen en neemt, in overleg met het kabinet van onze minister, verschillende maatregelen om opvang te kunnen blijven garanderen: oproep naar de OCMW’s, bisdommen, partners, beperken van de instroom, versnellen van de uitstroom, enz.

Meer info over hoe u kan helpen bij de zoektocht naar extra (buffer)plaatsen vindt u hier