Home

Wereldalfabetiseringsdag

08/09/2021
Ieder jaar schenken we op 8 september wereldwijd aandacht aan analfabetisme.

Ricardo geeft al bijna 3 jaar Franse les in het Aanmeldcentrum. Hij vertelt ons hoe dat in zijn werk gaat: "Het is belangrijk om in kleine groepen en op een informele manier les te geven, zodat de mensen zich op hun gemak voelen. Het hangt af van het publiek, maar over het algemeen doen we alles mondeling en laat ik hen niet schrijven. Ik probeer hen fonetisch te leren zichzelf voor te stellen, want velen kennen ons alfabet niet of zijn niet naar school geweest. Het belangrijkste is dat ze zich kunnen redden in alledaagse situaties, bijvoorbeeld wanneer ze naar de winkel gaan of een afspraak hebben. Ik merk dat als iemand de taal al een beetje spreekt, het contact meteen veel gemakkelijker wordt."

En Ricardo weet waarover hij spreekt: "Ik ben zelf een vluchteling uit Latijns-Amerika, dus ik weet hoe ik de mensen hier moet benaderen. Ik heb het gevoel dat ze vertrouwen nodig hebben en dat ze graag aandacht krijgen, dat je er voor hen bent, of dat je op zijn minst de tijd neemt om te luisteren."

Vaak doet zich dezelfde situatie voor: "Ik merk regelmatig dat in mijn klas sommige mensen al goed Frans spreken. Ik vraag ze of ze Frans spreken en ze zeggen ja... Ze vertellen me dat ze komen om te praten... Misschien is dat ook zo, maar soms heb ik de indruk dat ze niet goed durven zeggen dat ze eigenlijk komen om te leren schrijven..."

Bedankt, Ricardo, om elke week tijd vrij te maken voor onze bewoners.