Home

Tijdelijke opvang in Walcourt

23/05/2023
Fedasil opvang
Fedasil bereidt de opening voor van een opvangcentrum voor asielzoekers in Walcourt (Namen).

Fedasil blijft de opvangcapaciteit verhogen. Midden juni opent er een nieuw opvangcentrum in de voormalige gebouwen van de RVA, in de rue Toffette in Walcourt. Het gaat om een tijdelijk opvangcentrum – de werken aan het gebouw zijn voorzien voor eind 2023/begin 2024. Het gebouw kan een vijftigtal asielzoekers opvangen.

Het team van Fedasil in Walcourt telt 8 personen. Ze zullen 24/24u in ploegensysteem werken om de bewoners te begeleiden. Het centrum kan ook rekenen op de steun van een ervaren team van medewerkers van Fedasil in Florennes.

Fedasil werkt nauw samen met het bestuur en de diensten van de gemeente om deze opvang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Er is een infomoment voorzien voor de buren. Updates over dit centrum zullen gepubliceerd worden op de lokale websitepagina en de Facebookpagina.

Het is niet de eerste keer dat er asielzoekers worden opgevangen in Walcourt. Tijdens de asielcrisis van 2015 werden er twee centra geopend in de gemeente (in Thy-le-Château en Chastrès). De twee sites werden toen uitgebaat door een privébedrijf en waren operationeel tussen november 2015 en november 2016.

Tekort aan opvangplaatsen

Fedasil beschikt over te weinig opvangplaatsen om alle personen die een verzoek om internationale bescherming doen in België, op te vangen. De afgelopen maanden openden meerdere nieuwe centra hun deuren. De opening van het centrum in Walcourt maakt het mogelijk om tijdelijk de capaciteit van het opvangnetwerk van Fedasil te verhogen.

Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel meer dan 34.500 plaatsen – tegenover begin januari 2022 houdt dat een stijging van meer dan 5.000 plaatsen in.