Home

Gespannen situatie aanmeldcentrum

23/08/2022
Fedasil Klein Kasteeltje
De situatie aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers van Fedasil in Brussel blijft moeilijk.

Uit solidariteit met de collega’s van het Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum in Brussel, maar ook met de asielzoekers die geen opvang vinden, legden heel wat medewerkers van Fedasil op 23 augustus ‘s middags even het werk neer. Deze spontane actie kreeg de steun van het personeel in de 36 federale opvangcentra en op de hoofdzetel van Fedasil.

De actie kwam er na alweer een moeilijke ochtend aan de poorten van het Klein Kasteeltje. Fedasil kampt al maanden met een groot tekort aan opvangplaatsen en geeft noodgedwongen voorrang aan gezinnen, niet-begeleide minderjarigen en kwetsbare personen. Daardoor kampeerden tientallen alleenstaande mannen al weken buiten aan het Klein Kasteeltje. Als gevolg daarvan ontstond een humanitair moeilijke situatie en kwamen er ook klachten van buurtbewoners van het Klein Kasteeltje over overlast. In een reactie verplaatste het Brusselse stadsbestuur vorige donderdag de wachtrij van de achterkant naar de voorkant van het gebouw. De onveilige situatie die hierdoor ontstond zowel voor het personeel als voor de asielzoekers was een rechtstreekse aanleiding van de spontane solidariteitsactie van vandaag.

Voor de directie van Fedasil zijn de veiligheid van het personeel en de verzoekers prioritair. Er wordt gezocht naar een oplossing, in overleg met alle betrokkenen.

Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel meer dan 31.000 opvangplaatsen, verdeeld over bijna 90 collectieve centra (federaal, Rode Kruis, privé...) en individuele opvangplaatsen die door OCMW's en verenigingen worden beheerd. Fedasil is voortdurend op zoek naar nieuwe plaatsen om de opvang te garanderen van mensen die in ons land om bescherming komen vragen.