Home

Een opvangcentrum in Schaarbeek

31/03/2023
Fedasil NBMV
Fedasil bereidt de opening voor van een opvangcentrum voor niet-begeleide minderjarigen in Schaarbeek.

Fedasil verhoogt de opvangcapaciteit voor niet-begeleide minderjarigen. Midden april 2023 zal er een nieuw opvangcentrum openen op de plaats van het voormalig hotel 'Lambermont 322', gelegen in de Lambertmontlaan in Schaarbeek.

In dit opvangcentrum, dat rechtstreeks wordt beheerd door Fedasil, zal een zeventigtal minderjarigen kunnen opvangen die zonder hun ouders in België zijn aangekomen. Het gaat dus om een gespecialiseerd centrum dat opvang biedt aan een jonge en bijzonder kwetsbare doelgroep.

Het team van Fedasil in Schaarbeek telt ongeveer 40 personen, voornamelijk begeleiders en opvoeders. Ze zullen 24/24u in ploegensysteem werken om de minderjarigen te begeleiden. Het centrum kan ook rekenen op de steun van een ervaren team van medewerkers van Fedasil in Neder-over-Heembeek.

De minderjarigen zullen maar een beperkte periode in het centrum blijven, afhankelijk van hun asielprocedure en het moment waarop ze meerderjarig worden. Tijdens hun verblijf, meestal enkele maanden, gaan de minderjarigen naar school in het Brussels Gewest, krijgen ze maatschappelijke begeleiding, medische en psychologische hulp en worden ze voorbereid op meer zelfstandigheid.

Fedasil werkt nauw samen met het bestuur en de diensten van de gemeente om deze opvang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Er is een infomoment voorzien voor de buren dat binnenkort plaatsvindt. Updates over dit centrum zullen gepubliceerd worden op de lokale websitepagina en de Facebookpagina.

Tekort aan opvangplaatsen

Fedasil beschikt over te weinig opvangplaatsen om alle personen die een verzoek om internationale bescherming doen in België, op te vangen. De afgelopen maanden openden meerdere nieuwe centra hun deuren, zowel algemene als gespecialiseerde centra voor NBMV. De opening van het centrum in Schaarbeek maakt het mogelijk om de capaciteit van het opvangnetwerk van Fedasil te verhogen.

Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel meer dan 34.000 plaatsen, waarvan 3.500 plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen (dat is een record!). Fedasil en zijn opvangpartners blijven de capaciteit verhogen.