Home

Een opvangcentrum in Koekelberg

11/12/2020
Samusocial opent op vraag van Fedasil een opvangcentrum voor asielzoekers in Koekelberg.

Fedasil blijft zijn opvangcapaciteit tijdelijk verhogen. Deze vrijdag 11 december kwamen de eerste bewoners aan in het nieuwe centrum dat beheerd wordt door Samusocial in Koekelberg (Brussel).

Het nieuwe centrum bevindt zich in een oud rusthuis in de buurt van het Simonisplein. Het centrum zal in een eerste periode een honderdtal asielzoekers opvangen, voornamelijk families met kinderen.

Om de nieuwe bewoners te begeleiden heeft Samusocial een team voorzien van een 30-tal medewerkers – sociale assistenten, opvoeders, verpleegkundigen etc. Samusocial is al enkele jaren een partner van Fedasil voor de opvang van asielzoekers in de Brusselse regio. Op dit moment beheert de organisatie een ander opvangcentrum uit in Neder-over-Heembeek.

Tijdelijk centrum

Het opvangcentrum in Koekelberg is voorzien voor een tijdelijke duur. De tijdelijke extra plaatsen laten het toe aan Fedasil om te anticiperen op een verhoging van het aantal asielaanvragen, maar ook, in de context van het coronavirus, om de bezettingsgraad in het opvangnetwerk onder controle te houden. Meerdere tijdelijke centra openden de laatste tijd hun deuren - met name in Kalmthout, Hasselt, Jalhay en Ransart.

Fedasil en zijn partners beschikken momenteel over 28.000 opvangplaatsen, verdeeld over een zeventigtal opvangcentra (federaal, Rode Kruis, Samusocial…) en individuele opvangplaatsen, beheerd door OCMW’s en organisaties.