Home

“Een mango die uit de hemel valt!”

“Thuis in Kameroen hebben we een uitdrukking: “De mango die uit de hemel valt”. Deze zin kreeg zijn volle betekenis toen ik op een avond in België aankwam in het Zuidstation, helemaal verdwaald en met mijn rugzak. Mijn blik kruiste die van een andere Afrikaanse persoon. Deze heer was  een stuk ouder maar ik besloot met hem te gaan praten. Het was al laat en ik legde hem uit dat ik net was toegekomen. Ik was alleen en verloren. We praatten wat en hij stelde me gerust. Hij ging toen zijn auto halen en ik mocht die nacht bij hem thuis logeren.

Toen ik in zijn huis aankwam, maakte ik kennis met zijn Rwandese familie en werd ik uiterst gastvrij ontvangen. Ik had honger en kreeg eten en mocht me douchen. De twee dochters, Ange en Anaïs stelden me een heleboel vragen: hoe was ik hier beland? Waarom was ik uit mijn land vertrokken? Was de reis gevaarlijk? Ze luisterden naar me en vonden me blijkbaar een soort avonturier. 

Na een tijd kreeg ik door dat mijn gastheer en zijn gezin enkele jaren geleden nog maar zelf asiel hadden aangevraagd. Hij stond erop dat ik bleef overnachten en - ook al moest hij zelf vroeg naar zijn werk – hij bracht me ’s ochtends naar het Klein Kasteeltje, waar ik mijn asielaanvraag moest doen. Toen ik ter plekke aankwam dacht ik eerst dat het een gevangenis was, maar het was wel degelijk daar dat ik moest zijn. Wat een geluk dat ik hem die avond in het station was tegengekomen! De magno die uit de hemel valt. Dat is precies de betekenis: een toevalstreffer, een mooie ontmoeting.”

Louis-Bertrand, 34 jaar, uit Kameroen

Verblijft in het opvangcentrum van Pondrôme