Home

Gezocht: een nieuwe thuis

26/07/2023
In de eerste helft van 2023 kregen 6.028 personen die een verzoek om internationale bescherming indienden, een positief antwoord. Dat wil zeggen dat zij erkend werden als vluchteling in ons land, en hier mogen verblijven. Maar wat na een positieve beslissing? Sommige bewoners kunnen terecht in een LOI (Lokaal OpvangInitiatief) via het OCMW, andere bewoners gaan op zoek naar een woning op de private huurmarkt. Vrijwilligster Christel helpt wekelijks onze bewoners die een positieve beslissing hebben gekregen in hun zoektocht naar een woning. Zij vertelt hoe moeilijk deze zoektocht voor hen is.

‘Ik ben vorig jaar in augustus gestart als vrijwilliger bij Fedasil in Deurne. Mijn eerste activiteit was een uitstap met de bewoners naar Oostende. Dat was een heel positieve ervaring. Ik wilde me graag verder inzetten in het opvangcentrum om iets te betekenen voor de bewoners. Mijn eerste taak was ondersteuning bieden bij het Nederlands oefenen op donderdag. Daarna heb ik enkele keren een rondleiding gegeven in Deurne voor nieuwe bewoners.

Eind vorig jaar is de vraag gekomen om bewoners die erkend werden als vluchteling te helpen zoeken naar een woning. Sindsdien heb ik 5 gezinnen geholpen in hun zoektocht naar een woning. Momenteel ondersteun ik 2 gezinnen. Ik help hen voornamelijk met telefoneren naar huisbazen en immokantoren om een afspraak vast te leggen. Af en toe ga ik ook mee een woning bezoeken.

De zoektocht naar een woning duurt lang, vaak enkele maanden. Het is moeilijk om een woning te vinden voor de bewoners, omdat de huurprijzen heel hoog zijn en het inkomen van de bewoners laag is. De voorwaarden om een woning te huren zijn soms onhaalbaar: een inkomen van minstens 1600 - 1800 euro per maand en ze moeten reeds in het bezit zijn van een identiteitskaart. Bewoners die net erkend zijn, moeten nog een tijdje wachten op hun identiteitskaart.

Er is een zeer grote vraag naar woningen op dit moment. Er zijn dus veel kandidaten voor eenzelfde woning, en weinig kans dat de bewoners gekozen worden als huurder. Sommige eigenaars willen geen huurders die een leefloon van het OCMW krijgen, wat velen van de bewoners krijgen als ze net erkend werden en nog geen werk hebben. Een groot gezin met kinderen wordt op een appartement zelden toegelaten. Er komt veel bij kijken, de zoektocht is niet makkelijk. Desondanks de vele obstakels, doe ik mijn werk als vrijwilliger graag.’

Heb je na het lezen van Christel’s verhaal zin om je in te zetten voor onze bewoners? Aarzel niet om een mailtje te sturen naar info.deurne@fedasil.be zodat we kennis kunnen maken.