Home

“Op de vlucht”: een nieuw pedagogisch pakket!

18/06/2018
In de aanloop naar Wereldvluchtelingendag 2018 lanceert Fedasil een gloednieuw pedagogisch pakket en een animatiefilm voor jongeren en leerkrachten. Een ideale ondersteuning voor uw lessen over asiel en migratie.

Fedasil ontwikkelde een animatiefilm en pedagogisch pakket voor leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs, met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij. De korte en zeer toegankelijk animatiefilm volgt het parcours van asielzoekers, vanaf het vertrek uit hun thuisland tot het einde van de asielprocedure in België. Deze film is online beschikbaar in twee talen (NL en FR) en in verschillende versies: een versie voor het lager onderwijs en een versie voor het middelbaar. U kan hem hier gratis bekijken.

Om iets dieper op de materie in te kunnen gaan tijdens de lessen, ontwikkelde Fedasil ook een aanvullend pedagogisch pakket “Op de vlucht”. Dit pakket, bestemd voor leerlingen uit de eerste graad middelbaar onderwijs (12-14jaar), bestaat uit 2 delen:

  • een bundel voor leerlingen met daarin opdrachten, getuigenissen, cijfers, begrippen, discussievragen ….
  • een extra bundel voor leerkrachten met oplossingen van de opdrachten, aanvullende info en nuttige links en tips naar meer informatie en cijfers

Dit pakket biedt ondersteuning om het in de klas over vluchtelingen, asiel en migratie te hebben. Op het einde van dit pakket begrijpen jongeren beter het verschil tussen vluchtelingen, asielzoekers en migranten, en weten ze iets meer over het parcours dat asielzoekers in België afleggen.

Bezoek aan een opvangcentrum

Het pedagogisch pakket ‘Op de vlucht’ vormt een goede aanvulling op een bezoek aan een opvangcentrum voor asielzoekers. Wil u ook wel eens met eigen ogen zien hoe het leven verloopt in een opvangcentrum voor asielzoekers? Contacteer dan een opvangcentrum in uw buurt om met uw klas of vereniging een afspraak te maken.