Home

De exploten van het KK

12/03/2018
9 jongeren van Cade op fietstweedaagse naar Namen

6u. woensdagochtend 13 februari, -1 graden Celsius. Negen niet-begeleide minderjarige jongeren van Cade (tussen 15 en 17 jaar) en drie begeleiders springen fluks vanonder de lakens. Er wacht hun een tweedaagse fietstocht van Brussel naar Namen via Waterloo, Waver en Gembloux. Vandaag een parcours van 68km. Ze beseffen het nog niet, maar het zullen 80 kilometers worden.

Onze waaghalzen vertrekken om 9u. gedopeerd met brood, choco en eieren geprepareerd door meester Carlos. Vooraan hoofdman M’Hamed met nog zakfietsen vol met appelsap, dadels en chocolade. Dan volgen de negen helden in indianenformatie en stagiair-moederkloek Maarten sluit de rij af. Aanvankelijk zingen ze Afrikaanse en Albanese liederen uit hun thuislanden, tussendoor nemen ze nog een stevige hap tonijn, kip en salade. Het zal niet volstaan, twee uitgeputte jongeren en Maarten geven er bij 4°C na een hongerklop en na 35km de brui aan. Ze worden opgeraapt door de bezemwagen van Mohammed. Aangetrokken door de barbecuelucht, bereiken zij om 21u. uiteindelijk hun jeugdherberg. Bravo! Vélo, bistro, dodo.

Bilan: de vriendelijke politie van Namen feliciteert onze bewoners en is vol bewondering voor dit winterse initiatief Brussel-Namen-Brussel. Ook de herbergier en vele Walen onderweg kunnen hun Merckxiaanse exploten appreciëren. De jongeren leren elkaar beter kennen en geven blijk van een groot doorzettingsvermogen, groepsgeest en solidariteit; Zij weten op een positieve manier de aandacht te trekken. Een initiatief dat voor herhaling vatbaar is.