Home

Wij zijn Europa

11/03/2024
Lieve Blancquaert is een Belgisch topfotografe, voor haar nieuwe project "Wij zijn Europa” fotografeerde ze enkele bewoners en ging ze in gesprek met hen. 

Lieve, kun je ons meer vertellen over dit project? 

"Wij zijn Europa” is een project waarmee ik al jaren mee bezig ben, maar ik heb uiteindelijk mijn rondreis in Europa tijdens het voorjaar van 2023 gemaakt. De resultaten van dit project zullen vanaf maart 2024 zowel in een boek als in een tentoonstelling te zien zijn. Daarnaast verschijnt er ook een zesdelige televisiereeks op VRT Canvas.  

Ik ben voor dit project naar de 27 lidstaten van de Europese Unie gereisd met een camper. Ik heb enorm veel mensen ontmoet en gesproken. Ik heb zoveel gezien, van het noorden tot het zuiden, van oost tot west. We zijn zo verschillend. Maar tegelijkertijd zijn er ook heel veel dingen die ons echt verbinden met elkaar. We hebben allemaal dezelfde dromen, wensen en zorgen. 

Hoe kwam dit project tot stand? 

Vanuit mijn perspectief vertrekt het eigenlijk allemaal bij de val van de Berlijnse Muur. Op dat moment was ik daar per toeval, ik was toen aan het werken voor Knack in Oost-Berlijn. Dat is voor mij zo’n historische gebeurtenis, waardoor ik toen heel erg gevoeld heb hoe belangrijk het is om samen te kunnen zijn en samen te blijven.  

Wat wil je met je project bereiken? 

Nu voel ik ook wel die fragiliteit van Europa. We hebben heel veel problemen.  De rest van de wereld ook, en dat dat maakt het wel intens. Mijn grootste zorg is altijd dat wij elkaar eigenlijk niet kennen. Binnen de EU alleen al zijn er 24 verschillende talen. We spreken ze niet. We kennen elkaar niet en we begrijpen ook niet wat het betekent om aan de rand of in het midden van Europa te leven.  

Ik denk dat wij ook de mensen die hun land ontvluchten moeten leren kennen. Ik denk ook dat het erg belangrijk is dat wij hen in de ogen kijken. Maar wat zie je gebeuren? Dat zie je letterlijk ook in die documentaire.... Die mensen leggen een lange weg af en verliezen hun waardigheid. Door de tocht die ze afleggen, worden ze ontmenselijkt. Ergens is het dat wat wil vertellen. Dat is eigenlijk het idee hiervan. 

Welke betekenis heeft het Klein-Kasteeltje voor jou? 

Ik heb ook al vluchtelingen gefotografeerd en gefilmd in het Zuiden van Spanje, in Italië in Ventimiglia, aan de grens met Frankrijk, waar er pushbacks zijn. Maar ik wou eigenlijk ook dat ongelooflijk bekende beeld van het Klein-Kasteeltje.  

 

Smaakt het interview naar meer? Van 16 maart 2024 tot 30 juni 2024 zullen de foto's van dit project tentoongesteld worden in Cultuurcentrum Mechelen. Vanaf begin maart is Lieves reis ook te volgen op VRT CANVAS.